AMSTERDAM - Onmachtig als in bijna het hele vorige seizoen bleef Ajax zondagmiddag voor de derde competitiewedstrijd op rij zonder zege. Waar de Amsterdammers een kleine maand geleden nog stiekem droomden over de landstitel, zakten ze door de beschamende thuisnederlaag tegen Heerenveen (0-1) naar de vierde plaats van de ranglijst.

Trainer Henk ten Cate wacht de zware taak om zijn ploeg in de resterende zeven competitieduels op de play-offs voor te breiden. De oefenmeester van Ajax vroeg na bijna iedere tegenvallende prestatie van zijn ploeg in de eerste helft van de competitie nog om geduld. Hij benadrukte dan dat zijn ploeg niet zo maar het enorme verschil met PSV kon goedmaken.

De coach vroeg om tijd, maar beloofde eveneens dat zijn ploegen doorgaans in februari en maart tot het beste voetbal komen. Diezelfde Ten Cate kon na de nederlaag tegen Heerenveen niet anders dan constateren dat zijn voorspelling niet is uitgekomen. Ajax speelt allesbehalve het voetbal dat de coach voor ogen heeft. Erger is nog dat de club geen progressie boekt. Ajax acteert de laatste weken juist alleen maar slechter en slechter.

Glimlach

De regerend bekerkampioen begon het thuisoptreden tegen Heerenveen in de wetenschap dat het al twee competitieduels op rij niet had gewonnen. Bij landskampioen PSV keken ze de afgelopen glimlachend toe hoe Ajax gelijkspeelde tegen degradatiekandidaat Excelsior en AZ.

Ajax opende de zoveelste jacht op eerherstel zonder de geschorste Edgar Davids. Ten Cate koos voor een offensieve speelstijl met drie spitsen en de aanvallende middenvelders Kenneth Perez en Wesley Sneijder.

Spitsenprobleem

De spelers van Heerenveen begonnen de wedstrijd in de veronderstelling dat ze een spitsenprobleem hadden. Zonder de geblesseerde Afonso Alves haalden de Friezen uit de laatste drie competitieduels slechts een puntje. Heerenveen kwam in bewuste wedstrijden bovendien slechts tot één doelpunt.

Ajax kon echter niet voorkomen dat Heerenveen slechts één mogelijkheid nodig had voor de openingstreffer. Gonzalo Garcia-Garcia mocht in de zeventiende minuut ongestoord door de Amsterdamse verdediging dribbelen. Lasse Nilsson rondde het voorbereidend werk van zijn collega uit Uruguay doeltreffend af.

Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar kreeg voor rust drie uitgelezen mogelijkheden op de gelijkmaker. De succesvolle topschutter van het vorige seizoen verscheen oog in oog met doelman Vandenbussche maar kreeg de bal niet in het doel. Ook Wesley Sneijder faalde in de eerste helft nog een keer opzichtig in de afwerking.

Opvallend was dat Ajax na rust zonder de geblesseerde aanvoerder Stam nauwelijks meer mogelijkheden kreeg. Het thuispubliek keek morrend en afkeurend fluitend toe hoe de onmacht regeerde bij hun favoriete club. Het kostte Heerenveen dan ook opvallend weinig moeite om overeind te blijven. Invaller Jakob Poulsen was in de slotfase zelfs nog dicht bij een tweede doelpunt. Hij raakte de lat.


Foto: Remy Jongboom | Leonardo wordt per brancard afgevoerd

Leonardo

Ajax moet de rest van het seizoen aanvaller Leonardo missen. De Braziliaan kwam ongelukkig terecht in een duel om de bal en verdraaide zijn knie. Gevreesd wordt voor een gescheurde kruisband.