CALGARY - Ireen Wüst heeft zaterdag in Calgary de wereldbeker op de 1500 meter gewonnen. Ze eindigde als eerste in het eindklassement door de laatste race in de cyclus te winnen. Dat deed de Brabantse in een Nederlands record, 1.52,38. Alleen wereldrecordhoudster Cindy Klassen was ooit sneller op de afstand.

Een week voor de WK afstanden in Salt Lake is Wüst nadrukkelijk aanwezig in Calgary. Vrijdag al won ze de 1000 meter, ook al in een nationale toptijd. Ze start in Canada niet meer op de 3000 meter. Dat doet ze volgende week in Salt Lake City wel.

Evenals Paulien van Deutekom was Wüst op de kilometer al geplaatst voor de WK. Marja Vis verdiende daarvoor zaterdag het derde ticket, door in een persoonlijk record van 1.55,99 als derde Nederlandse te finishen.

Friesinger

Voorafgaande aan de wedstrijden in de Olympic Oval leek de eindzege voor Wüst niet haalbaar. Door het ziek afhaken van klassementsaanvoerder Anni Friesinger was de achterstand op de Duitse plotseling overbrugbaar. Wüst was alleen gebaat bij een zege om de eerste Nederlandse vrouw in tien jaar met een wereldbeker op zak te worden. Die boekte ze op grootste wijze.

Wüst ging van 1.54,03 (haar eigen nationale record) naar 1.52,38. Een onwaarschijnlijke stap. "Ik heb twee zones overgeslagen", zei ze. "Dat gebeurt niet vaak. De magische grens van 1.52 komt in de buurt. Het wereldrecord (1.51,79) van Cindy Klassen? Ik weet het niet. Misschien als alles meezit in Salt Lake City. Maar ik ga daar in de eerste plaats naar toe om wereldkampioen te worden."

De Brabantse geldt inmiddels als favoriete op 1000, 1500 en 3000 meter. "Ik voel me goed en de baan hier ligt me. Als juniore heb ik er meerdere wereldrecords gereden. Wat mij betreft mag de WK hier worden gehouden. Veel leuker dan Salt Lake City. De baan hier op het University-complex is voor mij absoluut favoriet."