EINDHOVEN - Met een eenvoudige 2-0-overwinning verspilde PSV zaterdagavond niet teveel energie tegen RKC Waalwijk. Toch verliet de Eindhovense ploeg met flink wat fysiek ongemak het speelveld.

Langzaam begint het overvolle programma van de landskampioen zijn tol te eisen. Bovendien heeft trainer Ronald Koeman slechts een kleine selectie tot zijn beschikking.

De zege op RKC Waalwijk kwam zaterdag in de eerste twintig minuten tot stand. Al na vier minuten scoorde Jefferson Farfan uit een vrije trap. De 2-0 kwam in de 19e minuut op naam van de Braziliaan Eduardo Alcides. In het vervolg nam PSV gas terug. De Champions League-wedstrijd tegen Arsenal wacht immers en daarin verdedigt de ploeg woensdag een voorsprong van 1-0.

Makkelijk

PSV bleef in het vervolg makkelijk op de been, al liep aan het einde van de wedstrijd een half elftal mank. Belangrijkste slachtoffer van de avond was Jan Kromkamp. Gevreesd wordt dat hij een scheurtje in zijn hamstring heeft. Ook Salcido, Afellay, Cocu en Gomes verlieten het veld trekkebenend.

"Normaal gesproken kunnen ze woensdag gewoon spelen", zei Koeman na afloop. Hij weet dat de spelers in zijn smalle selectie zich prima kunnen opladen voor een belangrijk duel, zoals woensdag tegen Arsenal. "Maar het is duidelijk dat we nu in een fase komen, waarin we te maken krijgen met fysieke ongemakken. Arsenal heeft die problemen ook, maar die kunnen dat veel makkelijker oplossen."

Opbrengen

Toch vreest Koeman niet voor de rest van het seizoen. "Waarschijnlijk spelen we nog maar één midweekse wedstrijd, of als verrassing misschien nog enkelen meer. De competitie duurt nog zeven wedstrijden. Dat moeten we kunnen opbrengen."

PSV heeft niet de selectie om veel te kunnen wisselen om op die manier spelers rust te geven. Koeman deed het afgelopen week in de bekerwedstrijd tegen NAC Breda voor het eerst - en verloor prompt.

Sterk

De Bredanaars waren in eigen huis met 3-0 te sterk. Koeman: "We kunnen niet altijd met dezelfde elf spelen. Je moet ook prioriteiten durven stellen. Al betekent dat niet dat we de beker zomaar weggooien zoals nu wél is gebeurd. Maar ik moet aan mijn spelers denken."

Tegen RKC gaf Koeman opnieuw twee spelers rust. Edison Mendez en Jason Culina startten beiden op de bank. De Chinees Xiang Sun speelde daardoor links op het middenveld. Tot grote tevredenheid van Koeman: "Hij heeft het prima gedaan en was misschien wel de beste PSV'er vandaag. Al is-ie meer een linkshalf dan een linksbuiten. Voor volgend seizoen blijven we in ieder geval ook op zoek naar een echte linksback."

Verbouwd

Met een verbouwd elftal was PSV in Eindhoven te sterk voor RKC, dat de laatste weken langzaam omhoog krabbelt in de eredivisie. Na de snelle openingsgoals verzandde de wedstrijd in een slaapverwekkend potje, waarin RKC het PSV niet écht lastig kon maken. Koeman: "We hebben na de 2-0 goed verdedigd, maar hadden aanvallend misschien wel wat meer kunnen brengen. Met een beetje meer voetbalverstand had er meer ingezeten."

"Misschien dat de wedstrijd tegen Arsenal al meespeelde in de hoofden van de spelers", aldus de oefenmeester. "Met Arouna Koné hadden we misschien nog wat kunnen forceren. Aan de andere kant weet je dat je in deze fase tegen dit soort wedstrijden aanloopt. En we hebben uiteindelijk wel gewonnen."