CALGARY - Schaatser Sven Kramer heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Calgary zijn eigen wereldrecord op de 5000 meter verbeterd. De wereldkampioen allround uit Friesland kwam in de Olympic Oval tot 6.07,48.


Foto: P. Ellenbroek | Kramer op weg naar wereldrecord op de 5 kilometer

Kramer won er tevens de wereldbeker van het gecombineerde klassement van de 5 en 10 kilometer mee. Het was de eerste keer dat de jeugdige TVM'er een wereldbeker veroverde.

De oude toptijd van Kramer was 6.08,78. Hij leverde die prestatie in november 2005 in Salt Lake City. Kramer is ook wereldrecordhouder op de 10.000 meter.

Stabiel

Kramer reed als verwacht een stabiele race, waarin hij in de slotfase afstand nam van zijn vorige record. De laatste drie rondjes gingen allen in de 28 seconden, 28,89, 28,63, 28,69.

Vorige week nog had Kramer voorspeld dat er geen wereldtijd in Calgary zou aankomen. Met het oog op de WK in Salt Lake City, waar de komende week de WK, plaatsvindt, wilde hij zich niet al te zwaar belasten. Voor het eerst in zijn loopbaan won Kramer ook een wereldbeker.

Verheijen

In het gecombineerde klassement van de lange afstand bleef alleen Carl Verheijen nog enigszins in het spoor van de Fries. Verheijen eindigde in Calgary ook in de race als tweede.

In totaal is op de 5000 meter nu 7 keer onder de 6.10 gereden. Vier keer door Kramer, twee keer door Hedrick, één keer door Verheijen. De grens van 6 minuten lijkt steeds dichterbij te komen.

Doorbroken

"Die zal best wel een keer worden doorbroken", dacht Kramer. "Maar dit seizoen zie ik het er nog niet van komen." Kramer dacht niet dat hij te veel kracht had verspeeld, met het oog op de naderende WK. "Zoals ik nu rijd is daarvan geen sprake.

Alles zit gewoon goed. Ik schaats gewoon heel gemakkelijk en alles wat ik wil lukt dit seizoen. Dat is prachtig. Maar volgende week streef ik naar nog een paar titels. Pas dan is het even mooi geweest."

Hij lijkt als vanzelf naar wereldrecords te rijden. Dat is schijn. "Van nature heb ik een gemakkelijke slag. Maar misschien heb ik er wel de meeste arbeid van iedereen ingeschoten. Ook mijn benen doen pijn, net als bij iedereen. Desondanks gaat het geweldig. Nu moet ik dit volgende week nog drie ritten volhouden."