SANTANDER - Het Nederlands zaalhockeyteam degradeert niet naar de Europese B-divisie. De mannen van bondscoach Joost Bellaart wonnen zaterdag tijdens het EK in Santander de degradatiewedstrijd tegen Rusland (12-5), waardoor de Russen degraderen en de pas vorig jaar gepromoveerde Nederlandse mannen hun plaats in de A-divisie behouden.

Eerder op de dag verloor Oranje de laatste wedstrijd in groep B met 3-6 van Zwitserland. Nederland eindigde daardoor op de vierde plaats in de groep en moest winnen van de nummer drie uit groep A, Rusland. Dat gebeurde met overmacht.

Bij rust stond Nederland al met 7-0 voor, waarna de ploeg het wel best vond. In de tweede helft werden de tien treffers eerlijk verdeeld. Net als tegen Zwitserland was Richard de Snaijer zeer doeltreffend. Hij nam drie treffers voor zijn rekening, nadat hij tegen de Zwitsers al twee maal had gescoord. In totaal heeft hij dit toernooi tien goals achter zijn naam.

Zondagochtend speelt Nederland op het EK de wedstrijd om de vijfde plaats. Tegenstander is Polen, dat in de groep van Nederland als derde eindigde. Polen versloeg de nummer vier van groep A, Frankrijk, met 5-3. Met dezelfde cijfers won Nederland vrijdag van de Polen in de groepswedstrijd.