DUBAI/DOHA - Tennissers Roger Federer en Justine Henin hebben zaterdag allebei een toernooi in het Midden-Oosten op hun naam geschreven. Federer versloeg in de finale van het Dubai Open de Rus Michail Joezjni met 6-4 6-3. Henin was in de eindstrijd in Doha te sterk voor de Russin Svetlana Koeznetsova (6-4 6-2).

Federer won het toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten voor de vierde keer, het is zijn 47e ATP-titel. De nummer één van de wereld is nu 41 wedstrijden ongeslagen. In Indian Wells kan de Zwitser volgende week op zoek naar een nieuw record: Guillermo Vilas won ooit 46 duels achter elkaar.

Joezjni, die vorige week het ABN Amro-toernooi in Rotterdam won, begon goed door de openingsgame van Federer te breken. De ongeplaatste Rus liet de Zwitser echter terugkomen door op belangrijke momenten een dubbele fout te slaan. Ondanks de steun van het luidruchtige en massaal aanwezige Russische publiek was Federer gewoon te goed.

Joezjni zorgde in de kwartfinale nog voor een sensatie door titelverdediger Rafael Nadal (7-6 6-3) te verslaan. In de halve finale was hij ook te sterk voor de Zweed Robin Söderling (7-5 6-2). Federer bereikte de finale door met 6-4 7-5 van de Duitser Tommy Haas te winnen.

Henin

Ook Henin maakte zaterdag gebruik van de dubbele fouten van haar tegenstandster Svetlana Koeznetsova. De Russin leidde in de eerste set met 4-2, maar sloeg vervolgens twee dubbele fouten in de volgende set. Henin stoomde na de break meteen door en won met 6-4.

De tweede set was een formaliteit. "Ik speelde goed", vond Koeznetsova, "maar Justine is mentaal gewoon veel te sterk. Misschien kan ik dat nog van haar leren."

De nummer twee van de wereld heeft nu veertien van de vijftien duels tegen Koeznetsova gewonnen. Haar toernooiwinst levert nog geen eerste plek op de wereldranglijst op, maar Henin loopt wel in op de nummer één, de Russin Maria Sjarapova.