BIRMINGHAM - Arnoud Okken heeft bij de Europese indoorkampioenschappen de finale van de 800 meter bereikt. De nationale indoorkampioen liep zaterdag in Birmingham in de halve eindstrijd naar de eerste plaats in 1.49,65. De eerste drie mochten door naar de eindstrijd.

De finale is zondag. Okken neemt het dan op tegen de Spanjaarden Miguel Quesada en Luis Alberto Marco, de Zweed Mattias Claesson, de Italiaan Maurizio Bobbato en de Hongaar David Takacs.

Initiatief

Okken nam zaterdag al vrij snel het initiatief in de race. Vooral door het gedrang in de groep op de eerste 100 meter besloot hij de koppositie in te nemen. Halverwege de race schudde hij op indrukwekkende wijze iedereen van zich af. Niemand zag hem terug.

Zondag in de eindstrijd zal hij meer strijd moeten leveren. Okken is gebaat bij een harde race en dat gaat niemand voor hem opknappen. "De Spanjaard Quesada en de Zweed Claesson hebben graag een trage eerste 400 meter, zodat ze hun sprint aan het einde kunnen gebruiken. Ik heb ze dit seizoen allebei al verslagen, dus het zou balen zijn om van die gasten in de finale te verliezen."

Vorm

Okken gaat voor goud. Gezien het gemak waarmee hij de series en de halve finale naar zijn hand zette, is hij ook een kandidaat voor de titel. "Ik voelde me beter dan vrijdag. Ik ben in vorm. Er is een aantal sterke lopers niet aanwezig, dus een medaille speelt natuurlijk door mijn hoofd. Ik ben een voorstander van een harde race, maar daar zal ik zelf waarschijnlijk voor moeten zorgen", zei hij na sterke race op zaterdag.