AMSTERDAM - Lleyton Hewitt heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Tennis Channel Open. De als tweede geplaatste Australiër versloeg vrijdag in Las Vegas de Spanjaard Feliciano López: 6-3, 6-2.

Ook de Rus Marat Safin baande zich een weg naar de laatste vier. De als derde geplaatste Rus rekende af met de Spanjaard Fernando Verdasco (5): 6-1, 6-4.

Ook de Oostenrijker Jürgen Melzer (4) en de Rus Evgeny Korolev gaan door in Las Vegas. Zij versperden respectievelijk de Tsjech Jan Hernych en de Amerikaan Sam Querrey de weg naar de halve finale.

Opvallend

De winst van Korolev was opvallend. De Rus leek als gevolg van een nieuwe spelregel eerder in het toernooi zijn spullen te kunnen pakken in plaats van James Blake. De als eerste geplaatste Amerikaan moest na een nederlaag in zijn poule tegen Korolev in twee sets winnen van Martin del Potro.

Maar de Argentijn gaf bij een stand van 6-1, 3-1 in het voordeel van Blake op met een blessure. Volgens de regels, die voorschrijven dat het percentage gewonnen games en sets bepaalt wie er doorgaat naar de volgende ronde, was Blake daarmee uitgeschakeld en ging Korolev alsnog door.

Aanpassing

Enkele uren na de uitschakeling van Blake oordeelde de ATP dat Blake toch naar de kwartfinale mag. Reden voor de aanpassing in de regels is volgens een woordvoerder van de ATP dat Blake maar een paar games verwijderd was van kwalificatie voor de volgende ronde en hij niets kon doen aan de opgave van zijn tegenstander.

Later werd die beslissing alsnog teruggedraaid, waardoor Korolev alsnog doorging ten koste van Blake. "Iedereen maakt fouten", verklaarde de 19-jarige Rus. "Maar het is niet echt eerlijk tegenover mij of James."