PARIJS - Ian Thorpe heeft zaterdag bij het World-Cupgala in Parijs revanche genomen op Pieter van den Hoogenband. Het Australische zwemidool won de 200 vrij in 1.41,86, driekwart seconde boven zijn wereldrecord.

VDH, veruit de betere op de 100 meter, tikte na 1.43,16 aan. Daarmee bleef de olympische kampioen op deze afstand zeventiende verwijderd van zijn Europese toptijd van ruim een jaar geleden.

Thorpe verrast

Thorpe was zeer te spreken over zijn verrichting. "Die verrast me zeer aangenaam. Ik had niet gedacht dat het zo hard zou gaan", was zijn verheugde reactie. 'Thorpedo' was ook blij dat hij überhaupt aan de start kon verschijnen. De meeste van zijn ploeggenoten frequenteerden in Parijs slechts het toilet.

Goud voor Zwering

Klaas Erik Zwering boekte in het knusse badje Georges Vallerey, waar Johnny 'Tarzan' Weissmuller ooit schitterde toen dit Stade Nautique nog geen dak had, een van de belangrijkste successen uit zijn carrière. De rugslagzwemmer won goud op de 200 meter. Hij zegevierde in 1.54,96 en bleef daarmee de Kroaat Gordan Kozulj en de Chinees Ou Yang Kun Peng duidelijk voor. Zwering bleef minder dan een halve seconde verwijderd van zijn Nederlandse record, dat hij eind vorig jaar in Melbourne op 1.54,52 bracht.

Keizer behaalt brons

Joris Keizer reikte op de 100 vlinder tot brons. De TU-student bleef net niet binnen de 52 seconden: 52,03. De Nederlandse recordhouder (51,77) moest de Rus Igor Martsjenko (51,56) en de Brit James Hickman (51,85) voor zich dulden. Keizer had overigens mazzel dat hij de finale haalde. In de serie deed hij wel heel erg kalm aan. Zijn 53,81 was de achtste tijd, maar tweehonderdste beter dan de Italiaan Rudi Goldin, de eerste reserve.

Hinkelien Schreuder, de vierde pupil van succescoach Jacco Verhaeren, voelde zich op de tweede dag van het evenement beter thuis dan vrijdag. Op de 100 rug kwam de getalenteerde Twentse, die vorig jaar De Whee uit Goor verruilde voor een profbestaan in Eindhoven, net niet in de finale. Ze werd met 1.01,38 negende in de serie, maar kwam wel in de buurt van het Nederlandse record dat sinds december '98 met 1.01,01 op naam staat van de inmiddels gestopte Brenda Starink.

Op de 100 wissel deed Schreuder met de toppers mee. Ze werd zesde in 1.02,94, ruim twee seconden achter de zeer geroutineerde Slowaakse Martina Moravcova. In de kwalificatie was de 18-jarige allrounder overigens als derde geëindigd in 1.02,85. Ze kreeg daarmee het belegen nationale record van Mildred Muis (1.02,22 uit 1992) eens te meer in zicht.


Van den Hoogenband: "Het was een mooie race"

De nederlaag op de 200 vrij zal Van den Hoogenband geen slapeloze nachten bezorgen omdat die was ingecalculeerd. "Het was een mooie race", zei de altijd vriendelijke Brabander. "Erg plezierig om te doen, zoals altijd tegen Ian. Toen ik de kant raakte voelde ik enige teleurstelling, maar toen ik mijn tijd zag, was ik onmiddellijk weer tevreden."

Dat was begrijpelijk. De 'winterpiek' van de Philips-zwemmers, die nu pas gas terug hebben genomen in de training, moet immers komend weekeinde vallen in Berlijn, waar het kortebaanseizoen wordt afgesloten. "Ik ga nu goed uitrusten en dan is het misschien mogelijk het wereldrecord te pakken", beloofde Van den Hoogenband.

De tweevoudige olympisch kampioen bedoelt de 46,74 van de Rus Aleksander Popov op de 100 vrij, maar zijn eerste 46'er in het 25-meterbad zou ook al heel mooi zijn. Meteen daarna volgt anderhalf jaar noeste arbeid op 50-meterbanen tot de Olympische Spelen van Athene.