CALGARY - Erben Wennemars heeft vrijdag bij wereldbekerwedstrijden schaatsen de wereldbeker op de 1000 meter gewonnen. Zijn zevende plek op de afstand, in 1.08,18, was daarvoor voldoende. De dagprijs was voor de Canadees Denny Morrison, 1.07,24.

Beste Nederlander in de Olympic Oval was Simon Kuipers. De DSB'er werd in 1.08,11 vijfde. Hij plaatste zich daarmee voor de WK afstanden, volgende week in Salt Lake City. Wennemars en Beorn Nijenhuis waren daarvoor al eerder aangewezen.

Niet fit

Wennemars komt zaterdag niet in actie in Calgary. De Zwollenaar meldde zich niet fit te voelen. Daarom slaat hij de (tweede) 500 meter over.

Zondag start hij wel op de 1500 meter. Op die afstand kan Wennemars evenals op de kilometer het totaalklassement van de wereldbeker winnen. Vrijdag werd hij zevende op de 1000 meter en hoewel dat voldoende was voor de eindzege sprak Wennemars van een tegenvallende prestatie.

Reis

"Ik ben gewoon moe en mis even de energie", zei hij. "De reis naar Canada is me zwaar gevallen. Bovendien ben ik eerder in de week gevallen. Ik heb als gevolg daarvan last van mijn heup. Ik verwacht echter wel dat ik met een paar dagen de oude ben."

De komende week zijn in Salt Lake City de WK afstanden. Wennemars geldt in de Amerikaanse stad als kanshebber op de 1000 en de 1500 meter.

Gerritsen

Annette Gerritsen is bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary zaterdag achtste geworden op de 500 meter, 38,07. Evenals op de eerste dag was ze daarmee de beste Nederlandse op de sprint. Beixing Wang won in een toptijd, 37,32. Sanne van der Star (22e in 39,04) plaatste zich, na Gerritsen en Margot Boer, voor de WK afstanden.