CALGARY - Ireen Wüst heeft vrijdag bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary het Nederlands record op de 1000 meter verbeterd. De wereldkampioene allround kwam tot 1.13,86. De oude toptijd stond op naam van Marianne Timmer (1.14,45) en dateerde van februari 2002, Salt Lake City.

Met de tijd is Wüst nu de op twee na snelste vrouw ooit op de kilometer, na het wereldrecord van Cindy Klassen (1.13,11) en de 1.13,83 van Chris Witty. Klassen reed ook nog eens een keer 1.13,46. Bovendien reed de Brabantse vrijdag de snelste slotronde ooit op de afstand, 28,20.

De tijd van Wüst was ook goed voor de dagprijs in Calgary. De jeugdige TVM-rijdster verzekerde zich er tevens mee van een ticket voor de WK afstanden, volgende week in Salt Lake City. Ook Annette Gerritsen (9e/1.15,61) mag daar naar toe, indien - zoals te verwachten is - Marianne Timmer zich afmeldt. Margot Boer is al geplaatst.

Het wereldrecord was in Olympic Oval geen doel voor Wüst. "Ik wilde de Nederlandse toptijd en een ticket voor de WK afstanden. In beide gevallen ben ik geslaagd. Natuurlijk geeft deze prestatie een goed gevoel. Maar ik zit nog 0,7 seconde van het wereldrecord af. In dat opzicht moet er nog wel iets gebeuren."

Voor Wüst was de zege in Calgary haar vierde in het wereldbekercircuit. Daar kan ze in het weekeinde nog haar eerste klassementszege aan toe voegen, als ze de 1500 meter wint. De kans doet zich plotseling voor, nadat Anni Friesinger zich ziek afmeldde. "Natuurlijk ga ik nu ook voor die hoofdprijs. Toch had ik liever gezien dat Anni op de baan had gestaan. Het is veel leuker te winnen als iedereen er is."