CALGARY - Annette Gerritsen is vrijdag bij wereldbekerwedstrijden in Calgary vijfde geworden op de 500 meter. Ze finishte in 37,91, de derde tijd ooit op de afstand door een Nederlandse gereden. De zege ging naar Beixing Wang uit China, 37,61.

Alleen Andrea Nuyt en Marianne Timmer waren ooit sneller op de afstand. Nuyt, enkele jaren geleden gestopt, heeft met 37,54 nog altijd het nationaal record in handen. Timmer, die al eens tot 37,87 kwam, ontbreekt in Calgary wegens privé-omstandigheden.

Gerritsen, die met haar prestatie vanzelfsprekend haar pr aanscherpte, nam ruim afstand van de overige Nederlanders. Margot Boer, de nationaal kampioene op de 500, kwam niet verder dan de 17e plaats (38,75). Sanne van der Star (21e) en Laurine van Riessen (25e) eindigden nog verder in de achterhoede.

Dat Wang won was enigszins opvallend. De Chinese verscheen zonder warming-up aan de start. Kort voor aanvang van de wedstrijd moest ze in het consulaat een visum voor de Verenigde Staten afhalen, om volgende voor de WK afstanden Salt Lake City binnen te mogen. Aanvankelijk was op haar start zelfs niet meer gerekend.

Jan Bos

Jan Bos was vrijdagavond bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary de beste Nederlander op de 500 meter. Hij eindigde in 35,08 als 14e en heeft goede uitzichten zich op de discipline te plaatsen voor de WK afstanden. De Amerikaan Tucker Fredricks won de wedstrijd in 34,64.

Voor de WK van volgende week in Salt Lake City is Bos al geplaatst op de 1500 meter. Voor de 500 voert hij in Calgary een gevecht met Gerard van Velde. Wie over twee afstanden - zaterdag is nog een 500 - de snelste is, gaat naar het titeltoernooi. Van Velde werd in zijn eerste poging 15e. De routinier liet 35,18 noteren.

Erben Wennemars en Jan Smeekens zijn al geplaatst voor de WK op de 500 meter. Wennemars, die in Calgary zijn grootste belangen op de 1000 en 1500 meter heeft, werd vrijdag 16e. Smeekens had een misslag en kwam in het stuk niet voor.