BIRMINGHAM - Polsstokhoogspringer Rens Blom moet zaterdag tijdens de finale van de strijd om de Europese indoortitel vanaf de tribune toekijken. De Limburgse wereldkampioen (buitenlucht) had vrijdag in Birmingham tijdens de kwalificatie niet voldoende aan een hoogte van 5,55 meter om zich bij de beste acht te plaatsen.

Blom, deze winter pas terug van lang blessureleed, miste na zijn geslaagde pogingen op 5,40 en 5,55 drie keer op 5,65 meter. De laatste poging zat er dichtbij. "Ik had natuurlijk graag de finale gehaald, maar ik ga hier niet te lang over inzitten. Ik ben er weer bij, spring weer en zat hier ook goed in de wedstrijd. In het buitenseizoen ligt de nadruk voor mij."

Smith

Kogelstoter Rutger Smith wist zich niet te plaatsen voor de finale. In de kwalificatie bleef de noorderling steken op een afstand van 19,19 meter. Daarmee bleef hij onder de kwalificatie-eis van 20,00 meter en viel hij ook buiten de beste acht die later op vrijdag mogen strijden om de Europese titel.

Smith veroverde twee jaar geleden zilver op de EK indoor. Die prestatie in Madrid was zijn doorbraak op het internationale podium. Vervolgens veroverde hij in 2005 ook zilver tijdens de wereldkampioenschappen in de buitenlucht (Helsinki). Afgelopen jaar eindigde hij als vierde op de EK in Göteborg. Smith stootte vrijdag in zijn eerste poging 19,19 meter en liet vervolgens twee ongeldige pogingen noteren.

Gegokt

Smith maakte in Birmingham na zijn uitschakeling geen desolate indruk. "Ik heb gegokt en verloren. Ik had me er vantevoren al op ingesteld dat het goed maar ook fout kon gaan." De afgelopen weken verliepen voor de nationale recordhouder moeizaam. Smith kampte met een trainingsachterstand door een verhuizing van Gouda naar Castricum en zag een trainingsstage in Zuid-Afrika in het water vallen door een elleboogblessure.

"Maar maandag kreeg ik in de training de bevestiging dat het toch aardig liep." Smith stootte in de training de kogel naar 20,50 meter en dacht aan de hand daarvan in Birmingham nog wel een kans te maken op een aardig resultaat. "Heb ik hier zo'n poging in de kwalificatie en in de finale dan pak een medaille. Helaas, ik kan er weinig aan doen. Ik mis gewoon de vorm", stelde hij nuchter vast.