LAS VEGAS - De toptennissers Lleyton Hewitt en Marat Safin hebben vrijdag de tennisorganisatie ATP gekapitteld over klassenjustitie. De Australiër en de Rus menen dat de Amerikaan James Blake ten onrechte een plaats in de kwartfinales heeft gekregen in het toernooi van Las Vegas ten koste van de Rus Jevgeni Korolev.

De ATP kwam in de problemen door de nieuwe opzet van het toernooi, waar één van drie spelers uit een poule de laatste acht bereikt. Volgens de regels had Korolev, die eerder deze week Blake versloeg, recht op die plek. De ATP schonk hem echter aan de als eerste geplaatste Blake en wijzigde daarvoor ter plekke de regels.

Del Potro

De Amerikaan moest donderdag in zijn tweede partij winnen van Juan del Potro en mocht daarbij maximaal vijf games inleveren. Zijn Argentijnse opponent gaf op bij een stand van 6-1 3-1 in het voordeel voor Blake.

Blake zou onder de geldende regels zijn uitgeschakeld, omdat de resultaten bij een opgave van de tegenstander niet meetellen. De ATP schrapte die regel, waardoor Blake alsnog de kwartfinales bereikte.

Schande

Hewitt en Safin spraken beide hun onvrede en verbazing uit over de verandering van de regel. "Zoiets doe je niet tijdens een toernooi. Het is een schande", vond Safin. "Zou het om Korolev zijn gegaan, dan had niemand zich er druk over gemaakt en was er geen discussie geweest." Hewitt was dezelfde mening toegedaan: "Korolev is een jonge tennisser in opkomst; hij heeft Blake verslagen. Het is niet juist om de regels middenin een toernooi te veranderen."