CALGARY - Erben Wennemars rijdt vrijdag op de 1000 meter bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary tegen de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee. Dat heeft de loting uitgewezen. Wennemars kan de wereldbeker op de betreffende afstand winnen.

Lee, wereldkampioen sprint, is de grootste concurrent van de Zwollenaar. Wennemars heeft in het klassement een voorsprong van 80 punten. Bij de finale in Calgary zijn echter bonuspunten te verdienen. Wennemars is ook nog kansrijk op de 1500 meter.

Wereldbeker

Vorig seizoen won geen enkele Nederlander het eindklassement in de WB. Nu is naast Wennemars ook nog eens Sven Kramer voornaam kandidaat. De Europees- en wereldkampioen allround is de favoriet op het gecombineerde klassement van de lange afstanden. Dat wordt zaterdag beslist.

Met Beorn Nijenhuis is Wennemars geplaatst voor WK afstanden op de kilometer. Voor het overgebleven Nederlandse ticket strijden in Canada Jan Bos, Stefan Groothuis en Simon Kuipers.

Op de 500 meter zijn Wennemars en Jan Smeekens geplaatst voor de WK over een week in Salt Lake City. De twee rijden vrijdag op de sprint tegen elkaar. Om het derde startbewijs rijden Jan Bos en Gerard van Velde. De 500 meter wordt overigens twee keer gereden.

Vrouwen

Ook de vrouwen rijden vrijdag de 500 en 1000 meter in Calgary. Marianne Timmer ontbreekt, omdat ze eerder in de week wegens privéredenen naar huis ging. Waarschijnlijk ontbreekt ze ook in Salt Lake City. Als enige is Margot Boer voor beide afstanden geplaatst. In Calgary rijdt ze tegen de Japanse Sayuri Osuga (500) en Sang-Hwa Lee uit Zuid-Korea (1000).