BIRMINGHAM - Zes van de tien Nederlandse atleten komen op de eerste dag van de Europese indoorkampioenschappen in Birmingham direct aan de start. Meerkampster Karin Ruckstuhl en kogelstoter Rutger Smith zijn vrijdag voor de Nederlandse ploeg grote kandidaten voor de medailles.

Ruckstuhl werkt in de Engelse stad de vijf onderdelen (60 m horden, hoog, kogel, ver en 800 m) af. De nummer twee van de laatste WK indoor en de Europese kampioenschappen in de buitenlucht heeft de Zweedse Carolina Klüft als belangrijkste concurrente in de titelstrijd.

Klüft won de laatste jaren alle grote internationale kampioenschappen en is een klasse apart. Smith is een medaillekandidaat bij het kogelstoten. Twee jaar geleden in Madrid veroverde hij zilver. De kwalificatie-afstand voor de finale is 20,00 meter. De finale is dezelfde dag.

Blom

Voor wereldkampioen polsstokhoogspringen Rens Blom - donderdag 30 geworden - staat vrijdag alleen de kwalificatieronde op het programma. De kwalificatiehoogte voor de finale van zaterdag is 5,70 meter.

Arnoud Okken moet zich door de eerste ronde van de 800 meter zien te wurmen. Voor hordenlopers Gregory Sedoc en Marcel van der Westen is het doel vrijdagavond in de finale van de 60 meter horden te staan. Daarvoor moeten ze door de eerste ronde en halve finales zien te komen.