BRUSSEL - Wielermanager Patrick Lefevere heeft donderdag een journalist van de Belgische krant Het Laatste Nieuws en enkele van diens bazen gedagvaard.

Lefevere eist een schadevergoeding van 20,5 miljoen euro, de schade die hij zegt te hebben geleden door publicaties in de krant over zijn vermeende dopingverleden.

Quick-Step

Het Laatste Nieuws kwam in januari met een reeks beschuldigingen aan het adres van de teambaas van wielerploeg Quick-Step, op basis van deels anonieme getuigen.

In de krant stond dat de wielermanager zich met dopingpraktijken bezighield en dat in diens ploeg nog steeds doping en partydrugs zoals cocaïne, gebruikt worden. Op 26 januari diende Lefevere een klacht in. Donderdag volgde de dagvaarding voor een zaak voor de rechter, die op 16 maart begint.

Maffiapraktijken

Lefevere wordt naar eigen zeggen door de krant voor leugenaar uitgemaakt en neergezet als iemand die al dertig jaar verslaafd is, naar verschillende afkickcentra werd gebracht, dealt en misdadige maffiapraktijken toepast.

Volgens de Belg hebben de publicaties zijn eer, goede naam en geloofwaardigheid aangetast. "Nooit zal iemand mij nog kunnen zien zoals vóór 23 januari. Er is mij onherstelbare schade toegebracht", aldus Lefevere die beweert dat een op 19 december gemaakte afspraak over sponsoring in de toekomst, voor vier en mogelijk zes jaar, door de artikelen niet is doorgegaan.

Ook daarom raamt hij de geleden schade voorlopig op 20,5 miljoen euro, waarvan 3 miljoen persoonlijke schade en 17,5 miljoen economisch-commerciële schade.