PARIJS - Wielerbonden uit zes landen hebben donderdag de UCI opgeroepen een oplossing te zoeken voor het slepende conflict tussen de internationale wielerunie en de grote wielerronden, dat de wedstrijdencyclus van de ProTour bedreigt.

"Het is nu niet de tijd voor discutabele verwijzingen naar de reglementen, voor schadelijke maatregelen en tendentieuze communiqués. Er moet gewerkt worden aan een oplossing en/of compromis waarmee de wielersport verder kan nog voor het begin van de Ronde van Italië", luidt de oproep van de bonden van Oostenrijk, België, Spanje, Frankrijk, Italië en Luxemburg.

"Het is daarom nodig dat er een onafhankelijke werkgroep wordt gecreëerd die met alle partijen gaat overleggen."

Ploegen

Vertegenwoordigers van ProTourploegen komen vrijdag in Brussel bij elkaar om mogelijk een gezamenlijk standpunt in te nemen. Het is kort dag. Op 11 maart begint Parijs-Nice en de UCI heeft die wedstrijd gedegradeerd tot nationale koers waaraan ProTourteams niet mogen deelnemen.

Dat gebeurde omdat organisator ASO weigerde het nieuwe ProTourteam Unibet.com toe te laten tot de rittenkoers. De UCI dreigt ploegen die wel deelnemen uit te sluiten van andere koersen, ASO op zijn beurt waarschuwt ploegen die niet naar Parijs-Nice komen dat ze deelname aan de Ronde van Frankrijk op het spel zetten.