AMSTERDAM - Ronald Koeman wordt de nieuwe trainer van Ajax. De oefenmeester verruilt Vitesse voor de club uit Amsterdam. Over de afkoopsom die Ajax moet betalen aan Vitesse is nog geen overeenstemming. Dat meldt Studio Sport vrijdag.

Met het aantrekken van Koeman heeft Ajax de slag om de oud-international gewonnen van de KNVB. Koeman leek ook een uitermate goede kandidaat voor de vacture van bondscoach die is ontstaan na het vertrek van Van Gaal.

Met Koeman haalt Ajax een man binnen die gepokt en gemazeld is in het internationale topvoetbal. Niet alleen als speler maar ook als trainer.

Koeman speelde van 1983 tot 1986 voor Ajax waarna hij vertrok naar PSV. Daarvoor speelde hij bij FC Groningen. Met PSV werd verschillende keren kampioen en won hij de Europa Cup I in 1988. Dat deed hij nog eens met Barcelona. ‘Sneeuwvlokje’ sloot zijn actieve af bij Feyenoord. Met Oranje veroverde hij in 1988 de Europese titel voor landenteams.

Ook als trainer heeft Koeman al de nodige ervaring. Hij maakte als assistent-trainer onder Hiddink met Oranje het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk mee. Daarna trainde hij het tweede elftal bij Barcelona. In 2000 verliet hij Catalonië en verhuisde hij naar Arnhem waar hij hoofdtrainer van Vitesse werd.

Voor Koeman lijkt de stap naar Ajax logisch. Door de financiële problemen waarin Vitesse verkeert is het niet erg waarschijnlijk dat de club de ambities waar kan maken die er leefden bij het aantrekken van Koeman. Met de overstap naar Ajax krijgt Koeman het materiaal in handen om als trainer verder te groeien.

/DOSSIEREredivisie