OISTERWIJK - De Oisterwijkse ultrasporter Guus Moonen gaat een duurvariant op de Tour de France organiseren. In Le Tour Direct moeten de renners 5000 kilometer in één keer afleggen. De renners zullen naar verwachting elf dagen achter elkaar op de fiets zitten.

Le Tour Direct zal eind augustus dit jaar plaatsvinden. De route ligt nog niet geheel vast, maar komt wel gedeeltelijk overeen met die van de Tour de France. Behalve Frankrijk voert de tocht ook door landen als Zwitserland en Spanje. Zeker is dat de start en de finish van Le Tour Direct plaatsvindt in Nederland, waarschijnlijk in Tilburg, Den Bosch of een andere Brabantse plaats.

De organisatie heeft driehonderd renners over heel de wereld die in aanmerking komen voor deelname aangeschreven. Moonen rekent op ongeveer zestig renners.

De Oisterwijker kwam op het idee naar aanleiding van zijn deelname aan de Race Across America vorig jaar. Deze fietsrace van bijna 5000 kilometer start aan de ene kust van de Verenigde Staten en eindigt aan de andere. Moonen wist als eerste Nederlander, hoewel hij carapatiënt is, het einde van deze race te halen.

"Toen ik terug kwam uit Amerika ben ik meteen op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging." Moonen verwacht dat ook Le Tour Direct voor renners, vooral vanwege de weeromstandigheden, extreem zwaar zal worden.