ABU RISH - Vrachtwagenchauffeur Jan de Rooy heeft in de vijftiende etappe van de Dakar-Rally niets van zijn achterstand op de eerste drie in het klassement kunnen goedmaken. De Rooy werd in de 477 kilometer lange rit tussen Luxor en Abu Rish vierde, 16 minuten en 26 seconden achter de Russische winnaar Firdaus Kabirov. Dat is ook degene die in het klassement voor hem op de derde plaats staat.

Klassementsleider blijft de Rus Vladimir Tsjagoein, gevolgd door de Braziliaan Andre de Azevedo (1.12.27), Kabirov (2.08.44) en De Rooy (2.41.23). Met nog twee etappes te gaan zit er voor de Nederlander waarschijnlijk niet meer in dan de vierde plaats.

Ari Vatanen won bij de auto's zijn derde etappe van de rally. De Finse viervoudig winnaar had 6.23 voorsprong op de Fransman Mark Biasion en 12.49 op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. De Fransman Stephane Peterhansel blijft leider in het klassement, op .50 gevolgd door de Japanner Hiroshi Masuoka.

Bij de motoren schreef de Italiaan Fabrizio Meoni de etappe op zijn naam, voor de Zweed PG Lundmark (1.47) en de Spanjaard Marc Coma (3.56). De Fransman Richard Sainct blijft eerste, voor landgenoot Cyril Despres (10.29). Eric Verhoef is beste Nederlander op de achttiende plaats.