WENGEN - De Oostenrijkse skiër Stephan Eberharter was vrijdag de snelste in de Lauberhorn-afdaling in het Zwitserse Wengen. Deze afdaling is de langste in het wereldbekercircuit. Eberharter behaalde zijn zevende seizoenszege in een tijd van 2.27,78. Het was alweer zijn vijfde triomf op de afdaling. De Amerikaan Daron Rahlves eindigde op ruim een seconde als tweede en de Zwitser Bruno Kernen zette de derde tijd neer.

Skiheld Hermann Maier maakte na twee jaar zijn rentree op de afdaling, maar kon met de 22e plaats geen indruk maken. Hij had ruim drie seconden achterstand op winnaar Eberharter. "Hiermee kan ik niet tevreden zijn", mokte Maier, die door een motorongeluk lang was uitgeschakeld. "Tijdens de training was ik nog tiende. Ik dacht daardoor dat er voor mij meer in zat dan de 22e plaats."

Miller

Wereldkampioen Eberharter (33) nam in het wereldbekerklassement weer de leiding over van de Amerikaan Bode Miller, die in Wengen als zesde finishte. Zaterdag is er in Zwitserse skioord opnieuw een afdaling voor de wereldbeker.

Renate Götschl won vrijdag een super-G voor de wereldbeker in het Italiaanse Cortina D'Ampezzo. De 27-jarige Oostenrijkse dook de Olimpia Tofana af in 1.16,95. Zij was daarmee een fractie sneller dan landgenote Alexandra Meissnitzer (1.17,21). De Canadese Melanie Turgeon zette de derde tijd neer: 1.17,23.

Het was de 23e zege voor Götschl in haar skicarrière, maar pas de eerste van deze winter. De Oostenrijkse was woensdag nog tweede geworden in Cortina, toen de vrouwen eveneens een super-G voor de wereldbeker skieden.