TILBURG - Ajax voorkwam woensdagavond bij Willem II dat het op driekwart van het seizoen geen helder uitzicht meer heeft op een prijsje. De Amsterdammers verzekerden zich met een 0-2-overwinning van een plaats in de halve finales van de KNVB-beker.

De regerend bekerhouder was na de uitschakeling in de UEFA-beker en de zo goed al verloren titelrace wel toe aan een opsteker. Het spel van Ajax in Tilburg gaf echter opnieuw geen reden voor al te veel optimisme.

In de huidige vorm zal het voor de Amsterdammers niet makkelijk worden om de resultaten van het vorige seizoen te herhalen. Ajax won toen niet alleen het nationale bekertoernooi, de formatie plaatste zich via de play-offs eveneens voor de voorronde van de Champions League.

Hoopgevend voor Ajax is de terugkeer van Urby Emanuelson en Zdenek Grygera in het basiselftal. Trainer Henk ten Cate kan het duo goed gebruiken. Hij miste in het duel met Willem II namelijk de geblesseerde verdedigers Thomas Vermaelen en George Ogararu. Aanvaller Ryan Babel ontbrak met een voetblessure.

Emanuelson onderstreepte in Tilburg dat hij bij Ajax de beste linksback is. Tijdens de afwezigheid van de international bleek de positie links in de defensie de achilleshiel bij de Amsterdammers. Olaf Lindenbergh kreeg in de uitwedstrijd bij Werder Bremen twee gele kaarten.

Roger was als linksback tijdens de thuiswedstrijd tegen de Duitsers schuldig aan een tegentreffer. De keuze voor Edgar Davids als linkerverdediger bleek afgelopen zondag ook ongelukkig. Na slecht voorbeeld van Lindenbergh incasseerde ook de van Tottenham Hotspur overgekomen routinier bij AZ twee prenten.

Grygera

Nog meer dan de sterke Emanuelson had Grygera een rol in de voorsprong van Ajax in de eerste helft. De Tsjechische centrale verdediger stak in de eerste vijftien minuten van het bekerduel tweemaal ongehinderd het veld over. Tom de Mul schoot na goed voorbereidend werk van Grygera nog in het zijnet. Klaas-Jan Huntelaar schatte een voorzet van de Tsjech wel op waarde in. De spits bezorgde Ajax in de vijftiende minuut de gewenste snelle openingstreffer.

John Heitinga had de voorsprong van Ajax moeten vergroten. De verdediger miste in de 23e minuut een vrije kopkans. Tot grote ontevredenheid van trainer Ten Cate geloofde Ajax het vervolgens wel. De woede van de oefenmeester richtte zich vooral op Leonardo die niet alleen slecht speelde maar ook vele afspraken niet nakwam.

Het geduld van Ten Cate met Leonardo was op toen de wispelturige Braziliaan vlak na rust op het middenveld een gele kaart kreeg. De trainer bracht met Nicolae Mitea een nieuwe buitenspeler in de ploeg. Ten Cate wisselde voor rust al de geblesseerde Jaap Stam voor Hedwiges Maduro. Mitea stond nog geen twee minuten op het veld toen hij alleen voor doelman Michael Aerts verscheen. De Roemeen verzuimde de voorsprong van Ajax te verdubbelen. John Heitinga maakte in de 81e minuut van dichtbij geen fout waardoor Ajax nog één hindernis verwijderd is van de finale in De Kuip.

Halve finale

Ajax speelt in de halve finale van het bekertoernooi thuis tegen RKC Waalwijk. Dat is woensdagavond bij de loting bepaald. Het duel tussen Ajax en RKC Waalwijk wordt op woensdag 18 april afgewerkt. De wedstrijd begint om 20.45 uur.