BREDA - PSV ondervond woensdagavond in Breda dat het winnen van de KNVB-Beker niet op halve kracht gaat. NAC profiteerde gretig van het matige optreden van de Eindhovenaren. PSV verloor met 3-0.

Bekijk video

"Het was een harde, pijnlijke les", verklaarde PSV-coach Koeman. "We waren een gewillig slachtoffer, dit mag niet gebeuren."

"Maar dat heeft niets te maken met het niet serieus nemen van de beker. We hebben gewoon een zwaar programma. Wie mij kent weet dat ik een enorme hekel heb aan verliezen. Ik ben boos."

Droom

Waar NAC zich voor rust nog aanpaste aan het rustige tempo van PSV, werd het gaspedaal na de pauze gretig ingetrapt. NAC-aanvoerder Edwin de Graaf opende kort na rust de score. Het alsnog inbrengen van de gespaarden Arouna Koné en Phillip Cocu had geen effect. Binnen een kwartier na die ingreep stond het 3-0 en was het duel beslist.

Het was vooraf duidelijk waar de prioriteit ligt van PSV-coach Ronald Koeman. Cocu, Timmy Simons en Koné begonnen het bekerduel op de bank. Volgende week wacht de voorlopig belangrijkste wedstrijd van het jaar als de Eindhovenaren in de Champions League bij Arsenal een 1-0-voorsprong gaan verdedigen. Koeman miste Patrick Kluivert en Jan Kromkamp, beiden geblesseerd.

Bij NAC was middenvelder Mike Zonneveld geschorst en keerde verdediger Rob Penders terug na een blessure. Sander van Gessel schoof door naar het middenveld. Aanvaller Anouar Diba was weer eens basisspeler.

De weinige mogelijkheden voor rust waren vooral voor de Bredanaars, de beste voor middenvelder Arne Slot die op aangeven van Glen Salmon vrij voor doelman Gomes overschoot. PSV zag een schot van Mika Väyrinen door NAC-doelman Edwin Zoetebier nog naast worden getikt. Het was een speldenprikje. Jefferson Farfan en de zwakke Diego Tardelli kwamen amper in de buurt van het doel, vanuit de tweede lijn kwam er ook al geen Eindhovense dreiging.

Droom

In Breda wordt al jaren gedroomd van een bekerfinale. De laatste dateert van 1974, toen PSV in de Kuip veel te sterk was. Twee jaar geleden strandde NAC in de kwartfinales. PSV was de laatste twee jaar finalist, eenmaal met succes. Maar in de jacht op Europees succes is het bekertoernooi blijkbaar niet meer dan een bijzaak.

Nota bene Gomes, normaal de betrouwbaarheid zelve, ging kort na de rust in de fout. De doelman schatte een voorzet van Maceo Rigters verkeerd in, kreeg er slechts een slap handje tegen waarna aanvoerder Edwin de Graaf de 1-0 kon binnenschieten.

Koeman schakelde hulptroepen in met Cocu en Koné. De wedstrijd leek te kantelen met kansen voor Afellay en een schot op de lat van Väyrinen. NAC schrok er niet van. In de 67e minuut kon Diba via het been van Da Costa raak schieten, drie minuten later besliste Salmon het duel.

Halve finale

NAC treft in de halve finale AZ. Dat is woensdagavond bij de loting bepaald. Het duel tussen NAC Breda en AZ wordt op donderdag 19 april afgewerkt. De wedstrijd begint om 20.45 uur.