UTRECHT - AZ is weer een stap dichter bij de eerste hoofdprijs sinds 25 jaar. De Alkmaarders plaatsten zich woensdag met minder moeite dan verwacht voor de halve finales van het bekertoernooi.

Nourdin Boukhari besliste het lastige uitduel tegen FC Utrecht met twee treffers in de eerste helft: 0-2. Na de pauze scoorde invaller Loïc Loval nog wel tegen, maar AZ kwam niet meer in de problemen: 1-2.

Titels

AZ speelt zondag opnieuw bij FC Utrecht, maar dan voor de competitie. Trainer Louis van Gaal gaf vooraf aan veel meer waarde te hechten aan het bekerduel. "Het draait in het voetbal om titels. Daar wachten de AZ-supporters al jaren op. Het bekertoernooi is voor ons de kortste weg naar een prijs." AZ won in 1982 voor het laatst de beker.

Van Gaal wijzigde voor het belangrijke duel zijn tactiek na twee mindere wedstrijden tegen Fenerbahce (2-2) en Ajax (1-1). In beide duels was AZ vooral in aanvallend opzicht minder sterk. De drie spitsen Shota Arveladze, Danny Koevermans en Moussa Dembélé liepen elkaar vaak in de weg. Tegen Utrecht liet Van Gaal Dembélé buiten het basisteam.

Martens

Maarten Martens, die als invaller zowel tegen Fenerbahce als Ajax scoorde, keerde terug in het basisteam. Zo speelde AZ weer min of meer in het vertrouwde 4-4-2-systeem. Kew Jaliens en Gretar Steinsson, die aan het duel met Ajax kleine blessures overhielden, bleken op tijd fit.

AZ kwam in de beginfase moeilijk aan voetballen toe. De Noord-Hollanders speelden slordig. FC Utrecht hield de linies kort op elkaar en was met het bekende 'vechtvoetbal' zelfs de wat sterkere ploeg. Aanvaller Giuseppe Rossini liet een kleine kans onbenut.

De formatie van Van Gaal liet in de Domstad zien ook in slechte wedstrijden genoeg te hebben aan één kans om te scoren. Nourdin Boukhari mocht na een fraaie pass vanuit het middenveld alleen op doelman Michael Vorm af. De van FC Nantes overgekomen huurling schoot knap raak.

Spreekkoren

De oud-Ajacied vierde zijn doelpunt volgens de supporters van Utrecht iets te uitbundig. Schandalige spreekkoren vielen hem ten deel, net als enkele andere AZ'ers. Scheidsrechter Ruud Bossen hield zich doof voor de liederen. Het was niet voor het eerst dat de fans van Utrecht zich dit seizoen in negatieve zin onderscheidden.

Boukhari scoorde even later opnieuw, dit keer op aangeven van Arveladze. Utrecht stelde daar weinig tegenover. Met het inbrengen van de aanvallers Robin Nelisse en Loïc Loval, probeerde Utrecht-trainer Foeke Booy alsnog iets te forceren. AZ was even van slag. Loval kon geheel vrijstaand de 1-2 binnenkoppen. Daarna kwam de uitploeg nauwelijks meer in de problemen. AZ liet meerdere keren na het duel via counters te beslissen.