AMSTERDAM - Voor het eerst in zeventien jaar tijd begint Phil Taylor als underdog aan een wedstrijd. De Britse bookmakers geven Raymond van Barneveld een betere kans om donderdagavond de wedstrijd in de Premier League te winnen.

Van Barneveld won de laatste twee wedstrijden -finale WK en groepswedstrijd Masters of Darts- die hij tegen Taylor speelde.

Priestley

Daarnaast heeft de Brit een slechte seizoenstart. Taylor speelde in de eerste vier wedstrijden al twee keer gelijk tegen Roland Scholten en Dennis Priestley. Doordat Van Barneveld eveneens twee keer gelijk speelde, gaat Priestley verrassend aan de leiding in de Premier League.

Koning

Volgens Craig Ibbotson, werkzaam bij SKY Bet, was Taylor voor het laatst underdog in een wedstrijd toen hij het tegen Eric Bristow opnam in 1990. Hij versloeg de dartlegende in de finale van de Embassy, waaraan hij als qualifier begon, en won daarmee zijn eerste van dertien wereldtitels.

"Vroeger gingen statistici ervan uit dat Taylor zou winnen tegen alle kosten. Nu is dat anders. Van Barneveld is de nieuwe koning van het darts", aldus Ibbotson.