LELYSTAD - Het Nederlands Sportmuseum Olympion heeft genoeg van haar vestigingsplaats Lelystad en kijkt daarom uit naar een andere locatie. Het Amsterdamse Olympisch Stadion is favoriet. "Wij wilden eigenlijk niet weg, maar we moeten er wel aan geloven", zegt directeur van Olympion W. de Valk vrijdag.

Als reden geeft hij op dat de provincie Flevoland een lening aan het museum heeft afgewezen en ook de gemeente Lelystad lijkt niet van plan om steun te geven. De provincie kiest ervoor om het Nieuw Land Poldermuseum, buurman van Olympion, te steunen met miljoenen guldens. Olympion trekt maar weinig bezoekers en wil de koers omgooien om daar verandering in te brengen. Met 'meer beleving en doe-activiteiten' wil Olympion meer bezoekers trekken en vooral kinderen gaan vermaken.

Zonder steun van de overheid lukt dat niet, meent De Valk. "Als je een ongewenst kind bent, moet je je conclusies trekken." Dat betekent dat Olympion het liefst naar het Olympisch Stadion wil, omdat daar meer publiek is te trekken en omdat een sportmuseum in het historische gebouw past. De Valk zegt met de gemeente Amsterdam te praten over een financiële bijdrage. Mocht dat er niet van komen, dan is wat Olympion betreft elke gemeente die de portemonnee trekt, geschikt.

In het verleden zijn er al plannen geweest om Lelystad te verlaten. Ook toen is er gekeken naar de mogelijkheid om naar Amsterdam of Den Haag te verhuizen. Deze plannen zijn echter later in de ijskast beland.

Verder voert De Valk gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport over subsidie. Ook het NOCNSF zou een kleine bijdrage moeten leveren aan het museum, dat het nationaal erfgoed op sportgebied bezit. In totaal is er 450.000 euro, ongeveer 1 miljoen gulden, nodig om de plannen te verwezenlijken.