SAKHIR - Net als vorige week toonde Ferrari zich het snelste team op de eerste testdag in Bahrein. De prestaties van Felipe Massa en Kimi Raïkkönen werden echter overschaduwd door de zware crash van Heikki Kovalainen. De Fin vernielde de nieuwe Renault R27, maar bleef gelukkig ongedeerd.

Debutant Heikki Kovalainen maakte maandag kennis met de minder aangename kant van de Formule 1. De Fin vloog net voor de lunchpauze van de baan in Bahrein. De nieuwe Renault R27 werd daarbij ernstig beschadigd. Zo ernstig zelfs dat Kovalainen de resterende testdagen in Sakhir mogelijk werkloos moet toekijken. De Fin mag in elk geval wel van geluk spreken dat hij zelf ongedeerd bleef.

Ferrari verslaat Alonso

Met uitzondering van Renault was het 'business as usual' voor de andere teams. Ferrari simuleerde voor het eerst een raceweekend en was uiterst tevreden over het resultaat. De nieuwe F2007 kende geen problemen en was bovendien heel snel. Felipe Massa reed de snelste tijd voor teamgenoot Kimi Raïkkönen. De Fin probeerde overigens voor het eerst de nieuwe aërodynamische onderdelen uit die Ferrari tijdens de openingsrace in Australië zal gebruiken. Met succes want ook Raïkkönen was sneller dan wereldkampioen Fernando Alonso.

De Spaanse McLaren-rijder hield de kloof met Ferrari wel beperkt en ook teamgenoot Lewis Hamilton presteerde sterk. De Britse debutant reed de vijfde tijd en was daarmee Giancarlo Fisichella te snel af. Net als Kovalainen beleefde ook de Italiaanse Renault-rijder geen probleemloze dag. De racesimulatie van Fisichella werd verstoord door enkele mechanische problemen. Wereldkampioen Renault maakte dus ook tijdens het tweede deel van de test in Bahrein nog geen sterke indruk.

BMW bevestigt

Intussen groeit BMW-Sauber meer en meer uit tot een gevaarlijke outsider. Robert Kubica bevestigde de sterke prestaties van vorige week met een knappe vierde plaats. Honda slaagde er dan weer niet in om hun resultaten van de eerste tests in Bahrein te herhalen. Testrijders Christian Klien en James Rossiter werden elfde en veertiende. Ook Red Bull rijders David Coulthard en Mark Webber slaagden er alweer niet in de top tien te halen met de zwakke RB3.

Toyota profiteerde van al deze zwakke prestaties. Het team legde beslag op de plaatsen acht, negen en zestien. Opvallend was dat testrijder Frank Montagny zich de snelste Toyota-rijder toonde. De Fransman moest plots invallen voor Ralf Schumacher. De Duitser had pijn aan de rug, maar zou morgen toch opnieuw paraat zijn.