LONDEN - De Engelse voetbalbond (FA) heeft de clubs Chelsea en Arsenal dinsdag in staat van beschuldiging gesteld. Spelers van beide teams waren afgelopen zondag betrokken bij een massale vechtpartij in de blessuretijd van de finale van de League Cup. De bond legt beide teams wangedrag ten laste.

De FA onderzoekt ook het aandeel van Arsenal-spelers Emmanuel Eboué en Emmanuel Adebayor in de schermutselingen. Eboué zou Chelsea-speler Wayne Bridge hebben geslagen. Adebayor heeft zich volgens de FA agressief gedragen tegen de arbiter en hebben geweigerd het veld te verlaten nadat hij een rode kaart had gekregen.

De FA vervolgt Eboué op basis van tv-beelden. Zijn klap in de nek van Bridge is daarop duidelijk zichtbaar. In alle consternatie miste scheidsrechter Howard Webb de actie van de Arsenal-verdediger.

Mikel

De vechtpartij ontstond na een harde tackle van Chelsea-middenvelder John Obi Mikel op Kolo Touré van Arsenal. Beide spelers kregen, net als Adebayor, de rode kaart van Webb. De FA wees het beroep van Mikel en Adebayor tegen de rode kaarten af.

Adebayor is geschorst voor drie wedstrijden, Mikel krijgt er een meer omdat het zijn tweede schorsing dit seizoen is. Touré, die zich later verontschuldigde, accepteerde zijn rode kaart en krijgt een automatische schorsing van drie wedstrijden.

Managers

De managers José Mourinho en Arsène Wenger, respectievelijk van Chelsea en Arsenal, hoeven geen aanklacht van de FA te vrezen. Beiden kwamen tijdens het gevecht het veld op, wat niet is toegestaan. Omdat bleek dat zij hun spelers probeerden te kalmeren, onderneemt de bond geen actie.

Beide clubs hebben tot 14 maart de tijd een verweerschrift in te dienen bij de FA. Eboué's zaak wordt donderdag behandeld. Adebayor mag zijn zaak op 6 maart zelf komen toelichten omdat zijn wangedrag buiten het veld speelde.

Terry

Eerder die wedstrijd raakte Chelsea-aanvoerder John Terry geblesseerd aan zijn hoofd, na een ongelukkig duel met een Arsenal-speler. De clubarts van de Gunners redde de Engelse international, toen hij zijn tong had ingeslikt. Bekijk de beelden via YouTube.