DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft voetbaltrainer Guus Hiddink veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden wegens belastingfraude. Hiddink moet ook een boete van 45.000 euro betalen. Hij was niet aanwezig bij de uitspraak.

Bekijk video

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden tegen de huidige bondscoach van Rusland. Door deze uitspraak kan Hiddink zijn functie uit blijven oefenen.

De officier van justitie stelde dat Hiddink als trainer van PSV de Belastingdienst voor bijna 1,4 miljoen euro had opgelicht. De coach stond in 2002 en 2003 in België ingeschreven terwijl hij daar niet woonde.

Accountant

De accountant van Hiddink, S. van den B., kreeg een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een geldboete van 45.000 euro opgelegd. Zowel het Openbaar Ministerie als Hiddink en Van den B. hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Imago

"De uitspraak schaadt mijn imago", reageerde Guus Hiddink dinsdag via zijn advocaat J. Leliveld De bondscoach van Rusland is vrijgesproken voor de periode in 2002. Hij zou toen wel de intentie hebben gehad om zich in België te vestigen.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van tien maanden geëist tegen de oud-trainer van PSV. De straf valt lager uit dan de eis omdat niet precies valt aan te tonen voor hoeveel Hiddink de fiscus heeft benadeeld. De rechtbank kon niet exact vaststellen welke inkomsten Hiddink in 2002 of 2003 heeft genoten. De officier van justitie stelde twee weken geleden dat de trainer de belasting in 2002 en 2003 voor 1,4 miljoen euro heeft ontdoken.

Beraden

Zowel het Openbaar Ministerie als Hiddink kan binnen twee weken beroep tegen de uitspraak van de rechtbank aantekenen. "We gaan ons daarover beraden", stelde Leliveld. "Hiddink is blij dat de straf lager is uitgevallen. Maar zijn imago is wel degelijk beschadigd."