AMSTERDAM/ZEIST - Scheidsrechter Jan Wegereef had zondag de gelijkmaker van AZ in het duel met Ajax niet goed mogen keuren. Dat zegt Jaap Uilenberg, coördinator scheidsrechterszaken van de voetbalbond KNVB. De voormalig arbiter reageert hiermee op de omstreden beslissing die de leidsman zondag nam.

"Er is inderdaad sprake van een overtreding op doelman Maarten Stekelenburg", vindt Uilenberg. "Demy de Zeeuw glijdt met gestrekt been door op de doelman. Dat had bestraft moeten worden met een vrije trap voor Ajax. Vanuit de positie van de scheidsrechter was de overtreding echter moeilijk waarneembaar. De assistent-scheidsrechter gaf ook geen ander advies."

Bij een 0-1 stand in het voordeel van het bezoekende Ajax, gleed AZ-speler De Zeeuw door op Ajax-keeper doelman Stekelenburg, die de bal hierna los liet. De leidsman liet doorspelen en zag Martens de gelijkmaker aantekenen. De Amsterdammers voelden zich ernstig benadeeld door deze beslissing.

Voor de camera's van Tien zei Wegereef nog steeds achter die beslissing te staan en in de aanvallende actie van De Zeeuw geen overtreding te zien.

Davids

Uilenberg staat achter de beslissing van Wegereef om Edgar Davids met twee gele kaarten van het veld te sturen. "Bij de eerste gele kaart gaat het om de onbesuisde wijze van inkomen. Deze prent was op zijn plaats. Het feit of een speler al dan niet wordt geraakt, is in deze niet van belang. Bij de tweede kaart onderbreekt Davids met een overtreding een veelbelovende aanval. Een gele kaart dus."