SCHIPHOL - Michael Boogerd wil geen kwaad woord horen over Jan Ullrich. De Raborenner kende de Duitser goed uit de Ronde van Frankrijk. "Ik heb graag met hem gekoerst. Hij was nooit link; een vriendelijke en correcte collega", reageerde Boogerd op het besluit van Ullrich om te stoppen.

Over de dopingverdenkingen zei Boogerd, die maandag onderweg was naar de Ronde van Valencia: "Het wordt hem in feite onmogelijk gemaakt zijn vak uit te oefenen. Hij is niet geschorst, maar ik begreep dat er wel problemen waren met zijn licentie, die hij niet kreeg in Duitsland."

Heel verrast was Boogerd niet: "Ullrich is niet zo strijdvaardig, het moet bij hem van een leien dakje gaan. Ik vond hem een goede renner en denk niet dat hij er heeft uitgehaald wat er inzat. Dat komt ook omdat hij in zijn tijd te maken had met een super Lance Armstrong. Al met al kan hij toch een mooie erelijst tonen."

Toneelstukje

Jacques Hanegraaf, tegenwoordig manager van de wielerploeg Unibet.com, werkte een jaar met Ullrich toen die in 2003 voor team Binachi reed. De Nederlander hield gemengde gevoelens over aan de persconferentie waarin de Duitser zijn afscheid aankondigde.

"Ik vond het een toneelstukje. Jan maakte zelfs nog grapjes over zijn stoppen, terwijl hij van binnen moet huilen. Een sportman met zulke kwaliteiten kan niet blij zijn met zo'n afscheid."

Hanegraaf leerde Ullrich kennen als een lieve, vriendelijke jongen. "Maar wel iemand die zich structureel liet omringen door de verkeerde mensen. Dat is jammer. Intrinsiek was hij waarschijnlijk beter dan welke renner ook van zijn generatie. Al miste hij wel de echte killersmentaliteit."