HAMBURG - De Duitse wielrenner Jan Ullrich heeft met onmiddellijke ingang zijn carrière op de racefiets beëindigd. Dat heeft hij maandag in Hamburg bekendgemaakt. Ullrich staat al geruime tijd onder verdenking van dopegebruik. Hij won in 1997 de Ronde van Frankrijk.

Bekijk video

De 33-jarige coureur heeft vanaf 30 juni 2006 geen wedstrijden meer gereden. Ullrich kreeg vlak voor de start van de laatste Tour de France te horen dat hij verdacht wordt van bloeddoping. Hij zou vaste klant zijn van de Spaanse arts Fuentes. De verdenking leidde tot ontslag bij zijn werkgever T-Mobile.

Boze droom

Ullrich verwierp maandag alle aantijgingen: "Ik heb niemand bedrogen en niemand beschadigd", zei hij. Om daar onmiddellijk aan toe te voegen dat hij zijn actieve carrière beëindigt. "De uitsluiting van de Tour was een boze droom, een enorme schok die ik nog niet te boven ben. Ik begrijp het tot op de dag van vandaag niet".

De gevallen wielrenner is nooit positief bevonden in een wielerkoers. Wel werd hij in 2002 betrapt op het gebruik van amfitaminen. De toen langdurig aan zijn knie gebleseerde Ullrich gaf toe dat hij twee pilletjes had geslikt in een discotheek.

Dopingaanklacht

Een officiële dopingaanklacht is evenmin tegen de Duitser ingediend. Wel heeft het Openbaar Ministerie in Bonn een rechtszaak tegen hem aangespannen. Justitie beschuldigt Ullrich van sportieve fraude. Ook in Zwitserland, waar de wielrenner woont, is hij niet veilig. De Zwitserse wielerbond wil hem eveneens voor de rechter dagen.

Ullrich uitte maandag ook kritiek op bonden, bestuurders en de media, die hem voortdurend als dopingzondaar hebben betiteld. "Ik ben neergezet als een grote misdadiger, terwijl ik niets verkeerds heb gedaan." Hij was vooral boos op Rudolf Scharping, de voorzitter van de Duitse wielerbond. Die liep met hem weg toen hij successen behaalde, maar heeft hem nu laten vallen als een baksteen. "Zulke mensen doen de wielersport geen goed."

De enige Duitse Tour-winnaar, die ook vijf keer tweede werd in de belangrijkste wielerronde, keert de wielersport niet de rug toe.

Adviseur

Ullrich kondigde aan dat hij adviseur en promotieman wordt van een kleine Oostenrijkse wielerploeg. "Ik zou niet zonder wielrennen kunnen. Het is de passie in mijn leven. Ik ben niet verbitterd, mijn leven begint nu pas echt."

Op de erelijst van Ullrich prijken ook een olympische titel in 2000 en twee wereldtitels tijdrijden (1999 en 2001).