LONDEN - Een F1-wagen zonder sponsorlogo's, dat is wat Honda maandagochtend presenteerde. Het zwart van de nieuwe RA107 werd vervangen door een grote afbeelding van de aarde. Op die manier wil het Japanse F1-team de mensheid aansporen om milieuvriendelijker te gaan leven.

De voorbije jaren werd de Formule 1 steeds minder een sport en meer 'big business' en dat werd mooi in beeld gebracht door de talloze sponsorlogo's op de bolides. Maar in het natuurhistorisch museum van Londen brak Honda maandag resoltuut met deze traditie. Het team haalde alle sponsorstickers van de nieuwe RA107 en verving ze door een gigantische afbeelding van de aarde.

Save the planet

Met het nieuwe kleurenschema willen de Japanners de aandacht vestigen op myearthdream en de filosofie die achter deze website schuilgaat. Honda roept iedereen namelijk op om milieuvriendelijker te gaan leven en geld te schenken om het milieu te redden. Daarbij richten ze zich niet enkel tot gewone stervelingen zoals ons, maar ook tot grote bedrijven. Universal Music, Gatorade, Fila en een aantal anderen schaarden zich alvast achter het intitiatief van HondaF1. Tot grote vreugde van teambaas Nick Fry.

"Klimaatswijziging is een probleem dat de hele wereld bedreigt en ook de Formule 1 is daar niet ongevoelig voor. Integendeel, deze sport is volgens Honda het perfecte platform om de hele wereld op het probleem te wijzen en ook op technisch vlak kunnen we het goede voorbeeld geven", meent Fry.

Milieuvriendelijke F1-techniek

Voorlopig schiet de Formule 1 op dat vlak helaas nog een beetje tekort. De sport staat vooral gekend als een geldverslindend monster en ook milieuvriendelijke technieken (zoals bijvoorbeeld elektrische motoren of biodiesel) zijn ver te zoeken.

Al probeert de internationale automobielfederatie FIA de toestand wel te verbeteren. In 2009 wil de FIA bijvoorbeeld het gebruik van apparaten die energie recupereren verplichten. Tot dan wil Honda de mensheid echter wakker schudden met hun nieuwe kleurenschema.

De website myearthdream is overigens pas op 27 februari online.