ROTTERDAM - NAC Breda is na de overwinning op Excelsior (0-2) opgeklommen naar de zesde plaats in de eredivisie. De veel sterkere Bredanaars konden een overwicht pas na rust in doelpunten van Patrick Mtiliga en invaller Anouar Diba tot uitdrukking brengen. RKC verkleinde de kans op degradatie dankzij een 3-1 overwinning op Vitesse.

NAC-trainer Ernie Brandts hield Anouar Diba op de bank. Niet alleen omdat hij afgelopen week grieperig was, maar vooral omdat de aanvaller teleurgesteld was dat hij niet op zijn favoriete plek achter de spits mocht spelen.

Die positie werd weer toebedeeld aan Arne Slot, die vorige week verstek moest laten gaan wegens een schorsing. NAC gunde het aanvallend machteloze Excelsior geen enkele kans.

Gevaarlijk

Maar ondanks het enorme veldoverwicht kon ook NAC aanvankelijk nauwelijks gevaarlijk worden. Met enkele afzwaaiers van Maceo Rigters en Sander van Gessel kwamen de Bredanaars nog enigszins in de buurt van Excelsior-doelman Theo Zwarthoed, die pas vijf minuten voor rust echt moest optreden bij een vrije trap van Mike Zonneveld. Met een goede reactie tikte hij de bal via de lat over.

NAC begon de tweede helft voortvarend. Een door Patrick Mtiliga opgezette aanval rondde hij zelf na 51 minuten in de korte hoek doeltreffend af: 0-1. Even later was Mike Zonneveld zelfs dicht bij 0-2, maar zijn diagonale schuiver ging voorlangs, evenals de inzet van Rigters even later. Na 74 minuten besliste Anouar Diba het duel echter definitief door via de binnenkant van de paal 0-2 in te schieten.

Niveau

Excelsior, nog altijd zonder de geblesseerde groeibriljant Luigi Bruins, dreigt af te glijden naar de laatste plaats in de eredivisie. Na een sterke competitiestart, waarin vijftien punten werden vergaard, is de ploeg van trainer Ton Lokhoff op een bedenkelijk niveau aangeland, ook omdat het gat naar de veilige vijftiende plaats alleen maar groter is geworden na het gelijkspel van Heracles bij Sparta (0-0).

De reeks van tien nederlagen op rij werd vorige week nog onderbroken door een verrassend gelijkspel bij Ajax (2-2). "Als we van NAC hadden gewonnen, was dat een bonuspunt geweest," treurde trainer Lokhoff na afloop, "en hadden we het goede gevoel van vorige week kunnen vasthouden."

RKC

Door met hard werken Vitesse te overklassen heeft RKC terreinwinst geboekt in de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie. De Waalwijkse club steeg door een overwinning van 3-1 van de 17e naar de 16e plaats. Vitesse, dat een half uur met tien man moest spelen na een rode kaart voor Anduele Pryor, raakte achterop in de strijd om plaatsen in de play-offs.

Degradatiekandidaat RKC zou weinig hebben aan één punt en speelde daarom vol op de aanval. Trainer Mark Wotte stelde slechts drie verdedigers op om het middenveld te versterken. Vitesse, veilig maar wel nog belust op een plaats in de top-9, in verband met play-offs voor eventueel Europees voetbal, voorvoelde dit en voetbalde op de counter. Niet te best zo bleek, al loste Danko Lazovic in de 2e minuut een afstandsschot dat doelman Erwin Lemmens tot een zweefduik naar de kruising dwong.

Huurling

Jan Vertonghen, Belgische huurling van Ajax, was de beste speler op het veld. Hij testte doelman Piet Velthuizen met een hard schot.

De 18e minuut van de eerste helft was een bijzondere. Bij een massale aanval kopte linksachter Cerezo Fung a Wing op de lat van Vitesse. De ontsnapte Arnhemmers braken razendsnel uit in de zee van ruimte. Fung a Wing moest over de lengte van het veld terugsprinten. Op de zijrand van de 16-meter strekte hij zijn been onder Anduele Pryor. Tot ontsteltenis wees scheidrechter Ben Haverkort resoluut naar de stip. Lazovic scoorde beheerst, 0-1.

Aanval

RKC was even ontspoord, wat zich uitte in een paar overtredingen, maar toog daarna weer ten aanval. De verdiende gelijkmaker viel in de 36e minuut. Vertonghen wenkte naar Berger op de rechterflank, zag de bal van ver aankomen en volleerde laag in de hoek, 1-1.

Bij gelijke stand, waaraan beide ploegen niet veel hadden, ontspon zich na rust een duel op het scherpst. De duels werden harder en harder. Haverkort moest voortdurend corrigerend optreden.

Ivaller Abubakari Yakubu kreeg geel en middenvelder Anduele Pryor twee keer achter elkaar, dus rood. Vitesse moest vanaf de 60e minuut met 10 man verder.

Aandringen

Gemakkelijker werd het er niet op voor de ploeg van coach Aad de Mos. RKC bleef aandringen. In de 75e minuut nam de thuisploeg de leiding. Spits Hans van de Haar was plotseling vrij en schoot laag en hard in 2-1. Invaller Tim Janssen verhoogde de feestvreugde door in de 85e minuut nog 3-1 in te schieten.

Door de drie winstpunten steeg de club van de 17e naar de 16e plaats op de ranglijst. Deze punten waren hard nodig, want van de resterende acht duels hebben er nog maar drie in Waalwijk plaats.