LUXOR - Jan de Rooy heeft in de veertiende etappe van de Dakar-rally zijn derde plaats in het vrachtwagenklassement verspeeld. De Daf-rijder eindigde in de 274 km lange rit van Dakhla naar Luxor als vierde. De Rus Firdaus Kabirov won de etappe en ging De Rooy in het klassement voorbij.

Kabirov won in de special 41.17 minuten op de Brabander. Klassementsleider blijft zijn landgenoot Vladimir Tjsagoein, die in de etappe op 29.13 als tweede eindigde.

Bij de motoren en auto's lijken de kaarten geschud. Fabrizio Meoni viel hard van zijn motor en kan zijn inhaalrace op Richard Sainct vergeten. De Fransman Sainct won de etappe. Hij had 18 seconden voorsprong op landgenoot Cyril Despres en 1.08 op de Spanjaard Marc Coma.

Meoni, vorig jaar nog eerste, eindigde met een beschadigde KTM gedesillusioneerd op 22 minuten als dertiende. In de stand heeft Sainct 11.20 voorsprong op Despres en 39.21 op Meoni.

Oud-wereldkampioen alpineski Luc Alphand won bij de autocoureurs. De Fransman eindigde 22 seconden voor zijn landgenoot Jean-Pierre Fontenay en 1.06 voor de Zuid-Afrikaan Ginier de Villiers. Klassementsleider Stephane Peterhansel werd zesde. In de stand heeft hij 27.13 voorsprong op de Japanner Hiroshi Masuoka en .25.28 op Fontenay. Peterhansel won de Dakar-rally al zes keer op de motor.