ALKMAAR - PSV keek zondagmiddag lachend toe hoe AZ en Ajax een verhitte ontmoeting met een gelijkspel afsloten (1-1). Acht duels voor het einde van de competitie heeft de landskampioen uit Eindhoven inmiddels zeven punten meer dan de bekerwinnaar uit Amsterdam. AZ volgt alweer op acht punten.

Tot grote woede van alles en iedereen bij Ajax ontpopte scheidsrechter Jan Wegereef zich als man van de wedstrijd. De arbiter trok in de slotfase van de eerste helft tot twee keer toe een gele kaart voor Edgar Davids. Veel kwalijker was echter dat Wegereef in de 79e minuut een overtreding van Demy de Zeeuw onbestraft liet.

De middenvelder gleed hard door op doelman Maarten Stekelenburg. Wegereef floot niet af en keek toe hoe Maarten Martens voor de gelijkmaker zorgde. De Belgische invaller voorkwam met zijn doelpunt dat Kenneth Perez namens Ajax de wedstrijd tegen zijn oude club besliste. De Deen maakte in de 69e minuut de openingstreffer.

Achilleshiel

Net als tijdens beide duels met Werder Bremen bleek de positie links in de defensie de achilleshiel van Ajax. De voor Europese duels niet speelgerechtigde Edgar Davids keek tijdens de uitwedstrijd tegen de Duitsers toe hoe de trage Olaf Lindenbergh binnen het half uur twee gele kaarten incasseerde. Een week later zag hij hoe Roger de enige treffer van Werder Bremen inleidde.

Met de wetenschap hoe het niet moet mocht Davids tegen AZ de geblesseerde Urby Emanuelson en Thomas Vermaelen links in de defensie doen vergeten. Trainer Henk ten Cate nam het risico voor lief dat de routinier het in snelheid af moest leggen tegen rappe spelers als Julian Jenner en Moussa Dembélé.

Pech

Davids speelde een half uur uitstekend en won nagenoeg ieder duel. Hij had in de slotfase pech dat scheidsrechter Wegereef een lichte overtreding op Jenner met een gele kaart bestrafte. De arbiter had echter volkomen gelijk toen hij Davids vijf minuten later weer een prent gaf. Davids voorkwam met een overtreding dat Dembélé alleen op doelman Maarten Stekelenburg afliep.

Spelers en technische staf van Ajax ontstaken in grote woede na het wegsturen van Davids. Ten Cate ging in de rust uitgebreid verhaal halen bij Wegereef. Diep in zijn hart besefte de oefenmeester van Ajax waarschijnlijk ook dat hij had gegokt en verloren.

Wapenfeit

Het wegzenden van Davids was het voornaamste wapenfeit van de eerste helft. AZ en Ajax roepen het hele seizoen al om het hardst dat ze mooier voetbal spelen dan koploper PSV. In het tweede onderlinge duel van dit seizoen konden beide clubs het publiek echter onvoldoende vermaken.

Klaas-Jan Huntelaar was voor Ajax in de eerste helft tweemaal dichtbij een doelpunt. Hij kopte op de lat en schoot in kansrijke positie naast. George Ogararu voorkwam namens Ajax dat topschutter Koevermans raak kopte. Jenner schoot nog een keer net over.

Sneijder

Ten Cate liet Wesley Sneijder tijdens de rust achter in de kleedkamer. De lichtontvlambare middenvelder was al in het bezit van een gele kaart. Hij moest plaatsmaken voor de van een blessure herstelde Zdenek Grygera. Opvallend was dat AZ in de tweede helft met een man meer op het veld nauwelijks gevaarlijk werd.

Als excuus voor het tegenvallende spel mocht de club een waslijst van afwezigen opvoeren. Trainer Louis van Gaal miste Barry Opdam, Stijn Schaars, Simon Cziommer, David Mendes da Silva en Rogier Molhoek. Voor het punt mocht het uiteindelijk vooral Wegereef bedanken.

Wegereef-Ajax

Henk Ten Cate wilde na afloop eigenlijk maar een ding kwijt. "Laat ik het zo zeggen. Het was vandaag FC Wegereef 2 tegen Ajax 1."

De woedende Ten Cate doelde op de gele kaarten voor Davids. "De eerste prent was ieder geval een Schwalbe van die Jenner", oordeelde de trainer van Ajax.

Wegereef keurde ook de gelijkmaker van AZ goed. "Iedereen ziet hoe Demy de Zeeuw met gestrekt been hard inglijdt op onze doelman Maarten Stekelenburg. En wat doe Wegereef? Die doet niets. Die laat Martens scoren. Dramatisch."

Terecht

Ook na bestudering van de televisiebeelden gaf de arbiter de woedende spelers en trainers van Ajax geen gelijk. "Laat ik voorop stellen dat ik in het veld geen herhalingen kan bekijken", stelde Wegereef. "Davids kreeg terecht een tweede gele kaart. Of de eerste kaart ook terecht was? Ik dacht dat hij Jenner raakte. Ja, dus."

Over de goal van AZ: "Ik kon niet goed zien of Demy de Zeeuw doelman Maarten Stekelenburg even voor de gelijkmaker van AZ raakte. Daarom keek ik naar de grensrechter. Die wees naar de middenstip. Daarom keurde ik dat doelpunt goed. Ik heb nu de televisiebeelden gezien. Ik weet nog steeds niet of we het fout hebben gedaan. Het been van de Zeeuw is niet helemaal gestrekt. De bal was even los en Stekelenburg was buiten zijn doelgebied."