EINDHOVEN - Met een rake kopbal voorkwam Alex zaterdagavond dat PSV een prachtige week in mineur zag eindigen. De Braziliaan bezorgde de zichtbaar vermoeide kampioen in de slotfase van het duel met FC Groningen een gelukkige zege: 1-0.

PSV, dinsdag nog te sterk voor Arsenal, vierde de treffer van Alex in de 85e minuut als een heus kampioenschap. De koploper had zich al bijna verzoend met een gelijkspel toen de Braziliaan snoeihard raak kopte.

Geduld

"Wachten op één momentje is PSV wel toevertrouwd", glimlachte trainer Ronald Koeman na de gelukkige zege. "PSV had veel moeite met het compacte spel van FC Groningen. Dat kwam omdat we vermoeid waren en te veel foutjes maakten. Gelukkig hebben we het geduld bewaard en dat ene kansje benut."

Dankzij de zege blijft PSV de voornaamste titelkandidaat. In de huidige vorm moet de club uit Eindhoven echter blijven vrezen voor de achtervolgers. Het had niet veel gescheeld of PSV had voor de vierde keer in zes duels na de winterstop puntenverlies geleden.

Kromkamp

Voor het eerst dit seizoen passeerde trainer Ronald Koeman verdediger Jan Kromkamp. De van Liverpool overgekomen rechtsback moest vanaf de bank toekijken hoe Eduardo Alcides, Carlos Salcido en Alex de driemans verdediging van de landskampioen vormden.

Kromkamp bleef dit seizoen verdedigend vaak overeind. Hij bracht echter wel te weinig in de opbouw. Nagenoeg iedere tegenstander van PSV gunde Kromkamp de ruimte. In de ogen van Koeman sprong de rechtsback onvoldoende met de vrijheid om.

Middenveld

PSV begon met drie verdedigers omdat het een speler meer op het middenveld wilde hebben. Jason Culina, Eduardo Mendez en Timmy Simons moesten zorgen dat de creatieve Phillip Cocu en Ibrahim Afellay zoveel mogelijk aan voetballen toekwamen.

De middenvelders slaagden slecht in die opdracht omdat de koploper in een veel te laag tempo acteerde. PSV speelde onzorgvuldig en traag en kreeg voor rust slechts één doelkans. Alex kopte in de handen van doelman Bas Roorda.

De stoere Braziliaanse verdediger van PSV had geluk dat scheidsrechter Jack van Hulten inmiddels op de hoogte is van de fraaie buitelingen van Luis Suarez. Alex trok halverwege de eerste helft duidelijk aan de noodrem toen de aanvaller van FC Groningen een vrije doorgang richting doelman Gomes dreigde te krijgen. Van Hulten ging volkomen ten onrechte uit van een schwalbe.

Jans

"We hadden bijna een topprestatie geleverd", besefte trainer Ron Jans van FC Groningen. "Maar zoals zo vaak bij een topwedstrijd gaat het om één moment. We weten dat Alex goed kan koppen en toch staat hij bij een hoekschop vrij. Dat is jammer, want er zat vandaag meer in."

Koeman

Trainer Koeman van de thuisclub constateerde vanaf de zijkant dat FC Groningen in de tweede helft het betere van het spel kreeg. Hij greep in en bracht Mika Väyrynen en Sun Xiang voor de tegenvallende Jason Culina en Ibrahim Afellay.

Ook met beide nieuwkomers in de gelederen kon PSV niet voorkomen dat Suarez in de tachtigste minuut een uitgelezen kans kreeg. De spits verscheen alleen voor doelman Gomes maar schoot gehaast naast. Vijf minuten later onderstreepte Alex wat het verschil is tussen subtop en echte top. Hij schonk PSV met een rake kopbal een geflatteerde maar erg belangrijke zege.