KERKRADE - Roda JC heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen eenvoudig gewonnen: 1-0. Spits Andres Oper maakte vier minuten voor rust de enige goal van de wedstrijd.

Het zwak spelende Heerenveen wist in de tweede helft amper kansen te creëren, zodat de Limburgers de wedstrijd simpel konden uitspelen.

Heracles

Sparta en Heracles hebben het publiek zaterdagavond niet kunnen boeien. Het werd op het Kasteel in een slecht duel 0-0. Heracles, nog zonder uitzege, pakte wel een belangrijk punt in de strijd tegen degradatie.

Twente

Voor de eerste keer sinds de winterstop heeft FC Twente punten laten liggen. In Enschede kwam de formatie van coach Fred Rutten tegen Willem II niet verder dan een gelijkspel. In het Arke Stadion bleef het 0-0. FC Twente blijft vierde op de ranglijst.

Dat het halverwege 0-0 was kon historisch gezien nauwelijks een verrassing worden genoemd. De laatste vijf keer dat beide ploegen elkaar in Enschede troffen werd in de eerste helft niet gescoord. In de meeste gevallen trok de thuisclub dat in het tweede deel recht.

Van FC Twente werd deze keer vanaf het begin meer verwacht. Ruttens elftal won sinds de winterstop vijf keer op rij en is het hele seizoen thuis al oppermachtig. Toch was Willem II, sterk gerenoveerd sinds de jaarwisseling, in de openingsfase aanmerkelijk sterker. "Met een beetje geluk hadden we halverwege op 2-0 gestaan", zei coach Dennis van Wijk. "We hebben in de eerste fase gedomineerd en heel goed gespeeld."

Oprollen

Twee grote mogelijkheden kreeg de formatie van Van Wijk in die periode. Al na 7 minuten kopte de vrij staande centrale verdediger Delano Hill op de lat. Na bijna een half uur tikte aanvaller Rydell Poepon maar net naast. FC Twente zette hier vrijwel niets tegenover. "Iedereen dacht dat wij Willem II wel even zouden oprollen", zei Rutten. "In de praktijk bleek dat niet zo simpel te liggen."

De 'lichtvoetige' Enschedese formatie kwam aanvankelijk op het door regenval zwaar geteisterde veld van het Arke Stadion niet in zijn spel. Bovendien deed het gemis van Orlando Engelaar (ziek) en Ramon Zomer (geschorst) zich zwaar gelden. "De omstandigheden waren niet in ons voordeel", vond ook Rutten.

Mogelijk ook dat de favorietenrol, in sommige kringen wordt FC Twente zelfs als titelkandidaat genoemd, zwaarder gaat drukken op het tot nu toe onbevangen elftal.

Na de hervatting trok de thuisclub het overwicht wel naar zich toe. Willem II moest terug en ging steeds meer op 'safe' spelen.

Tot mogelijkheden leidde dat nauwelijks. Blaise N'Kufo, de onbetwiste topschutter, werd amper in stelling gebracht. Toen dat een keer wel gebeurde liep ploegmaat Sharbel Touma hem in de weg.

Niet klagen

"Na rust hebben we het beter gedaan", zei Rutten. "We hebben ook een paar mogelijkheden gehad. Achteraf mogen we echter niet klagen met de 0-0. Deze wedstrijd hadden we ook zo maar kunnen verliezen. Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar het had ook slechter kunnen aflopen."