ROTTERDAM - De Rus Michail Joezjni heeft zaterdag de finale bereikt van het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam. Joezjni was in de eerste halve finale net te sterk voor de Serviër Novak Djokovic: 3-6 7-6 7-5.

Joezjni, in de tweede ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Nederlander Robin Haase, klopte Djokovic voor de tweede keer in twee weken. De eerste keer gebeurde dat in Marseille toen hij ook een break achterkwam in de beslissende derde set. "Dat heeft me vandaag geholpen toen ik mijn service verloor in de derde set", sprak de Rus. Joezjni werkte in totaal drie wedstrijdpunten weg om zelf zijn tweede kans te benutten.

Djokovic, het 19-jarige talent dat dit jaar al het toernooi van Adelaide won, stapte gefrustreerd van de baan. "Vorige week gaf ik ook al een 4-1-voorsprong in de derde set uit handen. Dit is mentaal heel moeilijk", mopperde de Serviër, die geen van zijn beslissingen op de baan betreurde. "Ik heb nergens spijt van. Hooguit had ik bij 5-4 en twee matchpoints wat meer risico moeten nemen. Maar eigenlijk was het gewoon een hele goede game van hem."

Lof

Djokovic was vol lof over zijn vijf jaar oudere opponent die eerder twee ATP-toernooien (Stuttgart 2002, Sint-Petersburg 2004) op zijn naam schreef. In zijn vaderland werd hij een held nadat hij Rusland in 2002 aan de eerste Daviscupzege hielp door de beslissende vijfde partij te winnen. Vorig jaar reikte hij in de US Open tot de halve finales, maar voorkwam een enkelblessure deelname aan de gewonnen Daviscupfinale tegen Argentinië.

Inmiddels lijkt Joezjni weer terug op het oude niveau. "Op sommige momenten speelde ik vandaag net zo goed als bij de US Open. Het gaat lekker, ik geniet van het tennis. Daar gaat het om", vertelde de Rus die in de Australian Open in de derde ronde verloor van Roger Federer en vorige week in Marseille strandde in de kwartfinales.

De tegenstander van Joezjni wordt zaterdagavond bekend. Dan staan de Rus Nikolaj Davidenko en de Kroaat Ivan Ljubicic tegenover elkaar.