UTRECHT - Vanwege de ernstige financiële problemen laat FC Utrecht zes spelers na dit seizoen vertrekken. De club maakte donderdag bekend dat Arno Arts, Marinus Dijkhuizen, Robert Roest, Igor Gluscevic, Arco Jochemsen en Harald Wapenaar moeten uitzien naar een andere werkgever. Utrecht had vorig seizoen een begrotingstekort van 5 miljoen euro en komt dit jaar uit op een tekort van 4,5 miljoen.

De clubleiding had al aangekondigd te gaan bezuinigen, maar er spelen ook sportieve redenen mee in het besluit de zes weg te laten gaan. Han Berger, technisch directeur: "Het wordt nu voor iedereen duidelijk en tastbaar dat we genoodzaakt zijn stevig in te grijpen, en als die maatregelen niet alleen uit sportieve overwegingen zijn genomen is dat extra pijnlijk."

Verrast zijn de spelers niet. Arts, Jochemsen, Roest en Dijkhuizen zijn geen basisspelers. Jochemsen had zelf al eerder aangegeven weg te willen. Doelman Wapenaar, al jaren een bepalende speler, lonkte voor dit seizoen naar een andere club, maar een transfer bleef uit. "De club had een paar keer aangegeven met mij verder te willen, maar daarvoor bestaat geen mogelijkheid gezien de financiële situatie. Ik ga me vol overgave inzetten en dan zie ik wel."

"Hiermee had ik wel rekening gehouden", aldus Arts. "Ik hoop een nieuwe club te vinden, want ik wil graag nog twee jaar voetballen." Roest: "Jammer dat het zover moest komen. Ik was hier graag gebleven." Gluscevic: "Dit kon je verwachten. Op mijn sportieve prestaties heeft de club niets aan te merken. Ik ben gekomen als een heer. Tot het einde van het jaar ga ik mijn uiterste best doen om ook weer te vertrekken als een heer."