UTRECHT - FC Utrecht toonde vrijdagavond eindelijk weer enige sporen van de ouderwetse bravoure, die de ploeg in voorgaande jaren zo lastig te bespelen maakte. De thuisclub klom door de ruime zege op NEC (3-0) op de ranglijst en lonkt nu naar de negende plaats.


Foto: Shody Careman | Tom Caluwé maakt het feest compleet in Utrecht

Trainer Foeke Booy bemerkte een opgaande lijn in het vertoonde spel, deelname aan de play-offs om Europees voetbal wordt een serieuze optie. Opvallend; de drie doelpunten waren alle van Belgische makelij.

Somers

Al in de eerste helft mocht FC Utrecht het meest aanspraak maken op de openingstreffer. Die kreeg de thuisclub ook, al was het pas in blessuretijd. Nadat een afstandsschot van Tom Caluwé was gesmoord, rolde de bal voor de voeten van Hans Somers, die niet meer kon missen (1-0).

NEC-doelman Gabor Babos had daarvoor twee keer zijn goede reflexen getoond bij schoten van Gregoor van Dijk en Tom Caluwé. Het gevaar moest komen van de twee middenvelders, de aanvallers Guiseppe ,Pino' Rossini en Ali Boussaboun werden geen moment bereikt.

Rollertje

Aan de andere kant produceerde NEC-speler Andrzej Niedzielan na een wervelende actie van Romano Denneboom slechts een slap rollertje. De Pool had van Mario Been de voorkeur gekregen boven Roy Beerens, bondscoach Leo Beenhakker zag hoe Niedzielan echter geen sterke indruk maakte.

Pothuizen

Na de rust ging FC Utrecht onverdroten voort, er waren nauwelijks drie minuten gespeeld toen Rossini zijn lengte benutte en de 2-0 inkopte na een voorzet van Tim Cornelisse. De spelers van NEC raakten zichtbaar geïrritteerd, scheidsrechter Bjorn Kuipers spaarde Ferne Snoyl, maar trok in de 52e minuut wel de tweede gele kaart voor Patrick Pothuizen.

De Nijmegenaren berustten in de nederlaag, Been haalde zijn beide aanvallers Denneboom en Niedzielan naar de kant. Hun vervangers Roy Beerens en Lorenzo Davids waren kansloos tegen de verdediging van FC Utrecht, die in 13 thuiswedstrijden pas zes keer werd gepasseerd.

Vrijuit

FC Utrecht mocht tegen de tien Nijmegenaren vrijuit voetballen, Tom Caluwé maakte na goed voorbereidend werk van Ali Boussaboun de 3-0. Daarna nam de thuisclub gas terug, de komende week volgen twee zware thuiswedstrijden tegen AZ, woensdag voor de beker, zondag in de competitie.