RIJSWIJK - De internationale wielrenunie UCI moet zich minder star opstellen in het conflict met de organisatoren van de drie grote ronden. Dat stelt de belangenvereniging voor wielrenners CPA in een communiqué van vrijdag.

De CPA, onder voorzittersschap van oud-coureur Francesco Moser, is bang dat de renners de dupe worden van de machtsstrijd die gaande is tussen de UCI en onder andere Tourorganisator ASO sinds de wielrenbond ProTourteams heeft opgeroepen niet te starten in Parijs-Nice.

"De UCI heeft de morele verplichting een oplossing voor het conflict te zoeken en niet te blijven hangen in een prestigestrijd", stelt de CPA.

Verbod

Het ligt niet voor de hand dat de UCI aan de oproep van de CPA voldoet. De bond liet vrijdagavond weten dat de aangekondigde maatregelen van kracht blijven. ProTourploegen wordt verboden aan Parijs-Nice deel te nemen, internationale antidopingcontroleurs zullen geen controles uitvoeren, noch zal de UCI commissarissen leveren aan de Franse rittenkoers, die het ProTourseizoen op 11 maart zou openen.

"De UCI betreurt het dat de renners zijn gegijzeld door een organisator die weigert de regels te respecteren", aldus het persbericht.