AMSTERDAM - Team Nederland is terug op het stratencircuit van Durban. Op het Zuid-Afrikaanse circuit wist de oranjeauto, met Verstappen achter het stuur, vorig jaar zijn eerste overwinning in de A1 te behalen. Zondag wordt in Durban de achtste race van het seizoen gereden.

Ook dit seizoen heeft het team laten zien te kunnen presteren op nauwe stratencircuits. In Peking, China wist Jeroen Bleekemolen, dit seizoen de eerste coureur bij Team Nederland, de poleposition te veroveren en de wedstrijd te winnen.

Winst

"Ik ben het vliegtuig ingestapt om hier te winnen", liet Bleekemolen dan ook weten. "Met een tweede of een derde plaats kan ik ook wel blij zijn, maar ik kom hier toch echt voor de winst."

Tijdens de eerste testdag op het stratencircuit ontstonden er meteen al problemen. Een deel van de kerbstones, de rood-witte afbakening in de bochten, brak in de chicane af.

Voorvleugel

De Braziliaanse testcoureur Bruno Junqueira was de eerste die dit opmerkte. Hij stuurde zijn bolide te scherp de bocht in, raakte de kerbstones en verloor hierbij zijn voorvleugel.

Officials begonnen een inspectie in de bocht en besloten dat het niet veilig genoeg was om door te rijden waardoor de testsessie vroegtijdig werd beëindigd.

Op dat moment had Team Frankrijk de snelste rondetijd in handen, gevolgd door de Ieren en Team Duitsland. Jeroen Bleekemolen wist de vijfde tijd te noteren.

Aap

Het blad Autosport wist overigens te melden dat één bezoeker het helemaal niet erg vond dat de sessie vroegtijdig werd afgebroken. Een aap maakte gebruik van het gebrek aan actie op het circuit en besloot een wandelingetje te maken door de straten van Durban.