AMSTERDAM - De twee concurrerende dartsbonden BDO en PDC werken gezamenlijk aan een plan om een 'Grandslam of Darts' te organiseren. In het nieuwe toernooi moeten de beste darters van de beide bonden het tegen elkaar gaan opnemen.

Woensdag maakte de voorzitter van de Professional Darts Corporation (PDC) bekend dat de twee bonden een overeenkomst hadden bereikt en dat het toernooi in november zal plaatsvinden.

Overeenkomst

Een woordvoerder van de British Darts Organisation (BDO) bevestigde vrijdag de samenwerking maar benadrukte dat er nog geen overeenkomst was bereikt. "Wij hebben nog geen toezegging gedaan om daadwerkelijk spelers te leveren voor een dergelijk toernooi", aldus Robert Holmes van de BDO.

Grootste

De motor achter het nieuwe toernooi lijkt de PDC te zijn. Voorzitter Barry Hearn stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Voor de eerste keer in de moderne tijd zullen spelers van beide bonden elkaar treffen op het podium om te ontdekken wie de grootste van allemaal is."

De 'Grandslam of Darts' zou uit een spelersveld van 32 darters moeten bestaan die, over een periode van twee jaar tijd, allemaal in de finale van een groot toernooi hebben gestaan. De totale prijzenpot zou bestaan uit bijna 375.000 euro, waarvan 90.000 voor de uiteindelijke winnaar.

Deelnemers

Verwachte deelnemers aan het toernooi zijn de regerend wereldkampioenen Raymond van Barneveld (PDC) en Martin Adams (BDO). Overige Nederlandse deelnemers zouden Jelle Klaasen, Michael van Gerwen en Roland Scholten zijn. Of Niels De Ruyter en Co Stompé een uitnodiging voor het toernooi kunnen verwachten, is nog niet bekend.

Verhouding

Het toernooi zou de verhouding tussen de twee bonden ten goede moeten komen. De laatste jaren zochten de beide bonden, die van oudsher met elkaar overhoop lagen, steeds meer toenadering.

Zo werden er demonstratiewedstrijden georganiseerd tussen beide topspelers Taylor en Van Barneveld (destijds uitkomend voor de BDO) om het imago van de sport te verbeteren.

Dieptepunt

Maar de verstandhouding bereikte een nieuw dieptepunt toen Klaasen, Van Gerwen en de Engelsman Mervyn King na de Lakeside de overstap naar de PDC maakten. De BDO dreigt nog altijd met juridische acties tegen de spelers omdat deze nog een contract bij de bond zouden hebben.

Als het toernooi doorgang heeft, zal deze plaats vinden van 17 tot 25 november in Wolverhampton, Engeland.