AMSTERDAM - De droom van Ajax op een enorme stunt in de tweede wedstrijd in de UEFA-beker tegen Werder Bremen duurde welgeteld tien minuten.

Bekijk video

Na de snelle openingstreffer van Leonardo ging Roger opzichtig in de fout. De Duitsers maakten gelijk en konden het zichzelf permitteren dat de thuisclub uiteindelijk driemaal scoorde: 3-1.

Strijdbaar

Na de afstraffing in de uitwedstrijd (3-0) incasseerde een strijdbaar Ajax uiteindelijk een doelpunt te veel voor een verlenging en mogelijk een langer verblijf in Europa. In tegenstelling tot vorige week in Duitsland beseften de Amsterdammers in de ArenA wel dat Werder te pakken was, ook al ontbrak een handvol basisspelers.

Het mocht niet zo zijn. Niet voor het eerst mochten de Duitsers een linkerverdediger van Ajax dankbaar zijn. Vorige week leidde Olaf Lindenbergh de ruime nederlaag in. Hij incasseerde binnen het half uur twee gele kaarten en liet het door schorsingen en blessures geplaagde Ajax met tien man achter.

Vijf

In tegenstelling tot Lindenbergh speelde Roger waarschijnlijk nog nooit eerder links in de defensie. Trainer Henk ten Cate van Ajax deed echter toch een beroep op de Spanjaard. De oefenmeester kon namelijk niet beschikken over zijn eerste vijf opties voor die positie.

Urby Emanuelson, Thomas Vermaelen, Zdenek Grygera, Lindenbergh en Edgar Davids zaten om verschillende redenen samen met Gabri op de tribune van de meer dan voor de helft gevulde Arena.

Pupil

Linksback of niet, Roger mocht zich de fout zwaar aanrekenen. Hij trapte als een pupil in een lichaamsbeweging van Tim Borowski.

De van een teenblessure herstelde Duitse international gunde Hugo Almeida de belangrijke gelijkmaker. Ajax stond vervolgens voor de onmogelijke opgave om nog vier keer te scoren.

De thuisclub bleef drie dagen voor de belangrijke competitiewedstrijd bij AZ toch strijd leveren. Ajax bleef met drie spitsen en twee offensieve middenvelders de aanval zoeken.

Klaas-Jan Huntelaar, Leonardo, Ryan Babel, Kenneth Perez en Wesley Sneijder creëerden voor rust echter minder kansen dan Werder Bremen.

Koelbloedig

Doelman Maarten Stekelenburg zag tot zijn opluchting dat Almeida in kansrijke positie tot drie keer toe niet het tweede Duitse doelpunt maakte. Klaas-Jan Huntelaar (zestigste minuut) en Ryan Babel waren wel koelbloedig. Ze bezorgden Ajax de zege maar konden niet voorkomen dat de Duitsers verder bekeren.

Bijrol

Ajax moet zich de rest van het seizoen noodgedwongen op de competitie en het nationale bekertoernooi concentreren. Ook onder de nieuwe trainer Ten Cate kon de club niet voorkomen dat het net als de afgelopen tien jaar een bijrol in Europa speelt.

Trots

Met gemengde gevoelens verliet trainer Henk ten Cate donderdagavond met Ajax de UEFA-beker. De oefenmeester was trots op zijn ploeg die Werder Bremen de baas bleef (3-1). Hij had echter ook het gevoel dat er misschien meer mogelijk was geweest.

"We hebben het in Duitsland laten liggen", doelde Ten Cate op de nederlaag in het eerste duel (3-0). "We speelden daar lange tijd met tien man en kregen een doelpunt tegen dat nooit had mogen tellen. Daarbij verzuimden we te scoren."

Karakter

Ten Cate: "Ook vandaag in de tweede wedstrijd tegen Werder hadden we het misschien nog kunnen halen. Al moet ik ook wel zo eerlijk zijn dat zij ook wel enige kansen hebben gemist. Ajax heeft vandaag karakter getoond. Ik denk dat we hier volgend jaar mee verder kunnen."

Geluk

"We hebben best wel een beetje geluk gehad", stelde trainer Thomas Schaaf van Werder Bremen donderdagavond na de nederlaag tegen Ajax (3-1). "We hadden de doelman die we nodig hadden."

Schaaf constateerde dat zijn ploeg de ogenschijnlijke veilige voorsprong van de eerste wedstrijd (3-0) bijna verspeelde. "We deden wat we niet moesten doen. We gingen achteruit lopen. Ik ben blij dat we verder zijn, maar we hadden Ajax nooit zo dichtbij mogen laten komen. Echt bang ben ik niet geweest, maar ik was blij toen de wedstrijd afgelopen was."

Blamage

De Duitse pers vond vrijdag dat Werder Bremen aan een blamage is ontsnapt. Volgens de kranten is het alleen aan Werder-doelman Tim Wiese te danken dat de Noord-Duitse club overeind bleef in Amsterdam. "Met een paar fantastische reddingen voorkwam Wiese een debacle", looft Bild de Duitse sluitpost vrijdag.

"Wiese verhinderde dat Werder het lachertje van Europa zou worden", oordeelt Stern. "Werder hoeft nergens trots op te zijn."

Die Zeit vindt dat Werder een wanprestatie leverde. "Bremen speelde apathisch en zonder enige aanvalsdrang." Ajax kreeg complimenten voor het vertoonde spel. "Zonder zeven sterren, onder wie Edgar Davids, drong de thuisploeg Werder meteen in het defensief", analyseert Der Spiegel.