ALKMAAR - AZ heeft zich donderdag ternauwernood geplaatst voor de achtste finales van de UEFA-beker. De Alkmaarders speelden in eigen stadion met 2-2 gelijk tegen de Turkse koploper Fenerbahçe.

Bekijk video

Dat was na de 3-3 in het eerste duel voldoende voor plaatsing, omdat uitdoelpunten in het Europese toernooi dubbel tellen.

Newcastle

Bij rust stond AZ nog met 0-2 achter door doelpunten van Metin en Alex. Invaller Maarten Martens zorgde na de pauze voor de aansluitingstreffer. Vier minuten voor tijd kopte verdediger Barry Opdam de 2-2 binnen.

In de achtste finales is het Engelse Newcastle United de volgende tegenstander van AZ.

Ruimte

De kwalificatie kwam veel moelijker tot stand dan AZ vooraf verwachtte. In Istanbul was AZ Fenerbahçe voetballend gezien duidelijk de baas. Groot verschil was dat de Turken donderdag behoudender speelden en AZ in aanvallend opzicht minder ruimte boden.

Bovendien deed oud-PSV'er Mateja Kezman nu wel mee. Hij was bij beide treffers in de eerste helft de aangever: 0-2. Pas toen Van Gaal na de pauze zijn tactiek aanpaste, kwam AZ beter in de wedstrijd.

Aanval

Hoewel AZ niet per se hoefde te scoren, koos de trainer van de Noord-Hollanders ook donderdag weer voor een aanvallend ingesteld elftal.

De drie centrumspitsen van AZ startten allemaal in de basis. Shota Arveladze en Danny Koevermans vormden het centrale aanvalsduo, Moussa Dembélé speelde kort achter het tweetal.

Molhoek

Maarten Martens was het belangrijkste slachtoffer van de veranderde tactiek. De Belg, een van de positieve verrassingen dit seizoen bij AZ, begon op de bank. Ook verdediger Gijs Luirink raakte na twee mindere wedstrijden zijn basisplaats kwijt.

Barry Opdam keerde terug in het centrum van de verdediging. Rogier Molhoek bleek sneller dan verwacht hersteld van een verrekking in zijn bovenbeen. Hij vervulde de rol van verdedigende middenvelder.

Routiniers

Vooral de terugkeer van de routiniers Arveladze en Opdam in het basisteam vond Van Gaal belangrijk. Beide spelers misten het duel in Istanbul wegens respectievelijk griep en een schorsing. Door de afwezigheid van Arveladze en Opdam bedroeg de gemiddelde leeftijd van AZ in Turkije 22,9 jaar.

Kezman

De strijdwijze van Van Gaal pakte niet goed uit. Vooral Arveladze had moeite met zijn veranderde rol. Het gegroepeerde Fenerbahçe kwam er via snelle counters gevaarlijk uit. Alex gaf na zeven minuten al een waarschuwingsschot. Na balverlies van Arveladze maakte Tümer Metin, op aangeven van Kezman, na twintig minuten wel de 0-1.

AZ bleef zoekende en creëerde geen enkele serieuze kans. Kezman stelde Alex tien minuten voor rust in staat de 0-2 te scoren. Met het inbrengen van Martens en Julian Jenner gokte AZ in de tweede helft noodgedwongen nog meer op de aanval. Martens bracht de thuisclub halverwege de tweede helft terug in de wedstrijd.

Opdam

Fenerbahçe vergat daarna verscheidene malen toe het duel te beslissen. De inzet van AZ werd rijkelijk beloond, toen Opdam op aangeven van Jenner binnenkopte: 2-2.

Compliment

Louis van Gaal maakte donderdag na afloop van het duel tegen Fenerbahçe AZ-speler Demy de Zeeuw een groot compliment. Hij noemde de middenvelder een fantastische speler. "Het is ongelooflijk wat die jongen gepresteerd heeft vandaag. Hij was de eerste helft al goed en in de tweede deed hij er nog een schepje bovenop."

In de eerste helft strandde AZ volgens Van Gaal steeds in de derde fase bij de spitsen terwijl de Turken hun kansen snel afmaakten. Na het inzetten van Jenner en Martens na de rust begon hij er weer in te geloven. "De Turkse spelers wisten toen niet meer waar ze moesten lopen."

Winst

De AZ-trainer keed donderdagavond al gelijk een ronde verder. AZ speelt in de achtste finales tegen Newcastle United. De Engelsen wonnen de return met 1-0 nadat zij in de eerste wedstrijd al met 3-1 hadden gewonnen.

"Engels voetbal ligt ons Nederlanders wel. Dus winst moet wel mogelijk kunnen zijn. Maar ik heb ze nog niet zien voetballen", aldus Van Gaal.