ZEIST - Het wetsvoorstel Voetbalevenementen is klaar. De KNVB heeft het plan donderdag aangeboden aan vertegenwoordigers van PvdA, VVD, CDA en alle andere betrokkenen. De voetbalbond hoopt dat de Voetbalevenementenwet op 1 januari 2008 van kracht kan zijn.

"Het document is volgens ons zeer werkbaar," liet KNVB-directeur Henk Kesler donderdag weten. "Het is nu aan de politiek en de departementen om te scoren uit de gegeven voorzet. Wij zijn zelf immers geen wetgever."

Vrije Universiteit

De voetbalbond voerde de afgelopen maanden onder meer overleg met politieke partijen, de Vrije Universiteit van Amsterdam, de ministeries van Binnenlandse Zaken en VWS en diverse wetgevingsjuristen. Ook is gesproken met politie en supportersorganisaties uit Engeland waar al vele jaren tot grote tevredenheid van de autoriteiten een voetbalwet bestaat.

Kesler: "Met het wetsvoorstel beoogt de KNVB dat er door justitie en politie passende maatregelen kunnen worden genomen tegen een relatief kleine groep hooligans die het voor de grote groep welwillende supporters verpest. Door opname van onder meer een omgevingsverbod en meldplicht in het Wetboek van Strafrecht en Wetboek van Strafvordering wordt het mogelijk om veroordeelde hooligans ver van de stadions te houden."

Fractie

Volgens de KNVB maakt slechts een fractie van de paar honderdduizend supporters in Nederland zich structureel schuldig aan voetbalvandalisme. Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) schat hun aantal op 2000 tot 2500. "Deze groep zorgt er voor dat het voetbal een belangrijk gedeelte van zijn aantrekkingskracht verliest voor de grote groep supporters die nooit problemen veroorzaakt," aldus de KNVB.

"De Voetbalevenementenwet als repressief slot op de deur is een gewenst en doeltreffend instrument. Het draagt bij aan het effectief opsporen en bestraffen van de kwaadwillende voetbalsupporters", stelde Kesler.

Draagvlak

"We weten dat er in de maatschappij steeds meer draagvlak is om de echte hooligans uit de stadionomgeving te weren. We hebben gemerkt dat dit draagvlak ook in de politiek aanwezig is. De heren Zijlstra (VVD) en Spekman (PvdA) hebben zich voorstander getoond van de wet en het CDA heeft zich bereid verklaard mee te werken. We laten het dossier dan ook met veel vertrouwen bij hen achter, maar blijven uiteraard bereid waar nodig deel te nemen aan verdere discussies. Het woord is nu echter eerst aan de politiek."