LILLE - De algemeen directeur van de Franse voetbalclub Lille, Xavier Thuilot, heeft donderdag gesuggereerd dat Manchester United door de UEFA uit de Champions League moet worden gezet. Tijdens het duel dinsdag tussen beide ploegen braken ongeregeldheden uit bij het vak met Engelse fans.

Thuilot verwees naar het lot van Feyenoord, dat uitgesloten werd van verdere deelname aan de UEFA-beker, nadat Rotterdamse supporters zich rond het duel in Nancy hadden misdragen. "Het is aan de UEFA om te beslissen in deze zaak, maar het is duidelijk dezelfde categorie als Feyenoord", aldus Thuilot.

Manchester United pleit op zijn beurt voor een straf voor Lille.

Volgens de Engelsen schoten de veiligheidsmaatregelen rond de wedstrijd in Lens tekort. De 5000 Engelse fans zaten in een vak waar normaal plaats is voor 3500 bezoekende supporters.

Volgens Thuilot kwam dit doordat de Engelse club de kaarten een maand geleden al aan de fans heeft verstrekt. "Daardoor zijn er zeer goede vervalsingen gemaakt", zei Thuilot.

Twee Manchester-fans moesten dinsdag door ordediensten over de hekken worden getild om niet te worden platgedrukt in het overvolle supportersvak.

Om aan de verdrukking te ontkomen, forceerden de supporters een hek en trokken richting het veld. De Franse politie moest traangas inzetten om de Engelsen terug te dringen.

Veiligheidseisen

Het duel werd in Lens gespeeld, omdat Lille's eigen stadion niet aan de veiligheidseisen van de UEFA voldoet.

Verder diende Lille bij de UEFA een protest in tegen de Nederlandse scheidsrechter Erik Braamhaar. Ryan Giggs scoorde uit een vrije trap, terwijl Lille de muur nog aan het formeren was.

Volgens Thuilot gaat het niet om de geldigheid van de goal, maar om het feit dat de arbiter Giggs zou hebben aangemoedigd om de vrije bal snel te nemen. "Het gedrag van Braamhaar laat zien dat hij niet onpartijdig was."