MELBOURNE - Richard Krajicek stond na de uitschakeling in de tweede ronde Australian Open door de Duitser Rainer Schüttler akelig dicht bij zijn definitieve afscheid van het actieve toptennis. Na de inmaakpartij in drie sets (3-6 5-7 4-6) filosofeerde hij hardop of hij zich voor de komende tijd nog wel kan oppeppen om te knokken voor de overwinning in een wedstrijd.

"Eigenlijk moet ik mezelf een schop onder mijn reet kunnen geven. Nu mag ik geen watje meer zijn", waren gedachten die opborrelden na - wat hij eerlijk bekende - een mentaal uiterst zwakke prestatie. "Ik kan dat wel zeggen, maar ik moet het ook echt willen. Het moet uit het hart komen."

In Melbourne achtervolgde Krajicek 2 uur en 10 minuten zichzelf in plaats van te jagen op de scalp van zijn tegenstander. De Duitser was weliswaar geplaatst (31e) maar als bijna 27-jarige noeste arbeider blijft de top-20 van de wereldranglijst altijd een droom voor hem. Dus moest de Nederlandse vedette hem kunnen pakken.

Hij was fysiek fit en had vanaf 17 december een ideale voorbereiding gehad. De omstandigheden in de tweede ronde waren niet nadelig. Het was donderdag niet heet. Op de tribunes had hij veel fans. Het oranje uitgedoste legioentje zong voor aanvang zelfs het Wilhelmus voor hem.

Opslagkanon

Krajicek kwam in de derde game al een break voor: 3-1, maar hij had grote problemen met zijn eigen opslag. Het leek wel of speciaal voor zijn opslagen van meer dan 200 km per uur het net tien centimeter was opgetrokken en het servicevak was ingekrompen. Schüttler brak terug en sleepte de eerste set met 6-3 binnen.

In de tweede set ging het precies zo. Weer kwam Krajicek met 3-1 voor. Nog steeds ging de helft van zijn serveerslagen mis. "Mijn return werkte", had Schüttler vastgesteld, "dus ik zou altijd kansen houden. Bovendien ligt het type spel van Krajicek mij wel." Het ging gelijk op tot 5-5 waarna Schüttler de eerste de beste breakkans greep en daarna naar 7-5 serveerde.

In de derde set kwam Krajicek zelfs met 4-1 aan de leiding. Met vijf achter elkaar gewonnen games won Schüttler de wedstrijd: 6-4. Krajicek lag eruit. Met hem verdween de laatste Nederlander uit het enkelspel.

Geen energie

Krajicek: "Ik had de energie niet om mijn tanden in de wedstrijd te zetten. Hoe het kwam dat ik het goede gevoel niet had? Geen idee. Misschien is het een combinatie van mijn revalidatie, persoonlijkheid en leeftijd. Het lijkt erop dat de energie eruit is. Hoe komt de energie terug? Rusten helpt ook niet, want ik heb rust zat gehad."

'Ga lekker vissen'

Krajicek, 31 jaar, kreeg in Melbourne een sms-bericht van zijn vrouw Daphne Deckers. "Ga lekker vissen. Vang een merlijn voor je thuis komt." Krajicek werd tijdens zijn gedwongen loopbaanonderbrekingen een verwoed visser en had onlangs verlekkerd gekeken naar een film over de vangst van een merlijn in Australië. "Misschien ga ik wel een dag of wat op grote vissen jagen", zei hij.

Zijn toekomst als tennisser staat niet meer vast. Zijn planning was om het indoortoernooi van Milaan te spelen, wildcard of desnoods kwalificatie, en daarna de Daviscup tegen Zwitserland en Rotterdam, waar hij later als sportdirecteur aan de slag gaat. Mocht hij bij terugkeer in Nederland het racket nog niet direct willen inleveren, zal er zeker een gesprek zijn met Daviscupcaptain Tjerk Bogtstra. "Hoe dan ook ga ik akkoord met wat Tjerk beslist."